8 chyb při přípravě a pečení bublaniny: Pozor na množství ovoce i teplotu v troubě
Bublanina je typicky letní záležitost, ačkoliv se peče po celý rok. Ze sezónního ovoce je totiž nejlepší. Abyste si ji mohli naplno vychutnat, je potřeba vyvarovat se chyb, které mohou nastat během přípravy i pečení.
Bublanina je velmi vděčným moučníkem - není náročná na přípravu ani na suroviny, proto ji bez problému zvládnou upéct i začátečníci. Přesto vás mohou zaskočit chyby, kterým je lepší se vyhnout, abyste se mohli pochlubit skvělou buchtou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy a pečení bublaniny
Nenechte se ovládnout strachem a obavami, bublaninu zvládne upéct každý. Chyby, na které je dobré si dát pozor, jsme pro vás sepsali v následujících bodech:
- Nedobré konzistenci těsta předejdete tím, že si včas připravíte všechny potřebné ingredience na pracovní plochu, aby měly stejnou teplotu.
- Toužíte-li po dokonale nadýchané bublanině, vsaďte na polohrubou mouku namísto hladké - hladká mouka způsobuje hutný výsledek.
- Hutná bublanina často poukazuje také na nedostatečné propracování těsta - kypřicí prášek předem smíchejte s moukou, aby jí rovnoměrně prostoupil.
- Ovoce propadené skrze bublaninu nepotěší. Stačí ho však před pokladením na těsto obalit v mouce - ta ho udrží na povrchu moučníku. Použít můžete také ovoce mražené, které předem nerozmrazujte, ale i to kompotované, které je potřeba nechat důkladně okapat a následně osušit, aby moučník nerozmočilo.
- Nepropečená a mokrá bublanina ukazuje chybu v množství ovoce. Toho musí být na těstě jen jedna vrstva, aby se buchta dobře propekla.
- Pozor na pecky - pokud jste se rozhodli pecky ponechat v ovoci, předem na to upozorněte všechny mlsouny potulující se okolo. Díky tomu ušetříte za zubaře.
- Moučník pečte při správné teplotě - pokud byste ho pekli při příliš nízké teplotě delší čas, výsledkem by byla vysušená, drolivá a nedobrá bublanina.
- Bublanina se může srazit kvůli brzkému (a častému) otevírání trouby během pečení, stejně tak i kvůli zakrojení do stále ještě teplého moučníku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nyní už víte, čeho se vyvarovat a jak docílit dokonalé bublaniny. Své nově nabyté vědomosti můžete efektně zúročit při přípravě nadýchané bublaniny, kterou lze připravit s libovolným ovocem podle vašich chutí. Tak co myslíte, troufnete si?
Komentáře