Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když je sezona jahod a opravdu se urodí ve větším množství, přemýšlíme, jak je ještě využít. Oblíbené knedlíky nebo koláč se brzy přejí, něco zakonzervujeme. Jenže uzrávají další a další. Mlsné jazýčky nás nabádají vyzkoušet i něco nového.

Stačí se porozhlédnout po naší bohaté databázi receptů. Najdeme zde nápady na saláty ovocné i zeleninové s jahodami, sladká jídla, nápoje, moučníky, dezerty i zavařeniny. Barva a tvar jahod se nabízejí i k nápaditému zdobení. Přinášíme přehled využití jahod.

Jahody v salátech

Ovocné saláty přídavkem jahod získají na barevnosti i chuti. Jahody se hodí ke všem druhům ovoce. Jako zálivku používáme citronovou šťávu, jogurt, smetanu apod.  Jahody ale skvěle využijeme i v salátech zeleninových. Hodí se k baby špenátu, zelenému chřestu nebo rukole.

Sladká jídla s jahodami

V případě oblíbených knedlíků, na které využijeme těsto kynuté, tvarohové i odpalované, a to podle chuti i zkušenosti, se jahody uplatní jako jejich náplň nebo omáčka na hotové knedlíky. Také různé noky, kaše, nákypy nebo studené polévky jsou s jahodami vynikající.

Jahodové nápoje

Z jahod můžeme připravit čerstvé džusy, koktejly, smoothie s mléčnou složkou nebo bez ní, vždy podle vlastní chuti. Využijeme na ně drobné nebo pomačkané plody. Kombinovat je můžeme s jinými druhy ovoce nebo se zeleninou, jako je např. baby špenát či chřest.

Pečené jahodové moučníky

Nejrůznější bublaniny, koláče i dorty s jahodami prostě milujeme. Můžeme je péct zároveň s těstem nebo syrové použít až na upečené těsto. Aby jahody neosychaly, je výhodné zalít je želatinovou vrstvou, která prodlouží jejich trvanlivost.

Nepečené dezerty a zmrzliny

Jahodová pěna, panna cotta nebo poháry s jahodami jsou snadné na přípravu, takže je zvládnou i začátečníci. Jahodové sorbety, dřeně i smetanové zmrzliny lákají s příchodem teplých dní. Ani jejich výroba není složitá.

Jahodové zavařeniny

Uchovat chuť a vůni jahod za pomoci cukru jako nejlepšího konzervantu, a to v různých sirupech, džemech a kompotech, byl oblíbený postup u našich babiček. Někdo dává přednost mražení. Ale i to má svá pravidla. Nejlépe uchováme chuť, vůni i vitamíny zmražením v cukrovém sirupu nebo ve formě dřeně.

Ozdoby z jahod

Hravé povahy nebo ti, kdo si přejí hezky ozdobit moučníky, určitě uvítají nápady našich šikovných uživatelek a uživatelů. Jahody se mohou proměnit v půvabné a voňavé růžičky nebo dostat čokoládový kabátek.

Na přípravu růžiček z jahod máme dokonce natočené názorné video. Tak si jahodovou sezonu užijte dosyta.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více