Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bublanina je po hrníčkových receptech nejoblíbenější sladký moučník, který neodmyslitelně patří k letním měsícům, kdy je hojnost čerstvého ovoce. Víte, jaké ovoce je pro bublaninu jako stvořené a jak ji správně upéct, aby byla nadýchaná jako obláček?

Bublanina není jen tak obyčejná buchta. Pečeme ji totiž často z třeného, nebo piškotového těsta, které skrz ovoce doslova "probublá" na povrch. Jistě znáte i bublaniny z kynutého těsta nebo pověstnou francouzskou bublaninu clafoutis, která připomíná palačinku. I když bublanina patří ke snadným moučníkům, může nás potkat hned několik úskalí. Výsledná bublanina by měla být nadýchaná, vláčná a na povrchu plná ovoce. Mnohdy se však stane, že ovoce propadne, bublanina se "zdrcne", nebo je mazlavá. Stále hledáte tu nejlepší? Poradíme vám, jak na to. 

1

Jak se připravuje bublanina

Než se pustíme do pečení bublaniny, je třeba připravit a očistit ovoce. Můžeme použít téměř jakékoli, mezi nejoblíbenější patří jahody, třešně, borůvky, meruňky, nebo rybíz. Pokud zrovna nemáme po ruce čerstvé, stejně dobře poslouží i mražené ovoce, ideálně bobulovité. Poté začneme s přípravou těsta, kdy ušleháme vejce s cukrem do husté světlé pěny. Postupně přidáváme olej, mléko a nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe ovocem obaleným v hrubé mouce a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C přibližně na 30 minut

2

Z jaké mouky se peče bublanina

Bublanina se nejčastěji peče z polohrubé mouky, která dobře podrží konzistenci těsta a je ideální pro třená a šlehaná těsta. Pokud nemáme dostatek polohrubé mouky, můžeme ji nakombinovat s hladkou moukou. Nemusíme mít obavy, s dobře ušlehanými vejci bude výsledek taktéž nadýchaný. 

3

Jaké ovoce je nejlepší do bublaniny

Do bublaniny můžeme použít jakékoliv letní ovoce. Mezi nejoblíbenější patří třešně, višně, jahody, borůvky, maliny a rybíz. Větší ovoce jako jsou meruňky, švestky a broskve je dobré nakrájet na menší kousky, aby se v těstě nepropadly. Pokud nemáme čerstvé ovoce, můžeme použít mražené, nejčastěji bobulovité jako jsou borůvky a rybíz. Nenecháváme ho však rozmrznout, ale přímo z mrazničky sypeme na těsto. Nedoporučujeme používat do bublaniny kompotované ovoce, které obsahuje spoustu vody a mohli bychom docílit nedopečené vlhké bublaniny. 

4

Co potřebuji na bublaninu

Na přípravu bublaniny potřebujeme ovoce, čerstvé nebo mražené, a dále suroviny na těsto jako jsou vejce, krupicový cukr, olej, mléko, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Na vůni můžeme přidat citronovou kůru a vanilkový cukr. Bublanina se také často připravuje posypaná drobenkou z másla, cukru a mouky. K oblíbeným variacím patří i šlehačková bublanina, která je díky smetaně ke šlehání nadýchaná a vláčná. 

5

Jak dlouho se peče bublanina

Bublaninu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Je dobré správné propečení kontrolovat špejlí, a pokud se těsto stále lepí, čas pečení prodloužíme. Bublaninu krájíme až po vychladnutí a sypeme cukrem těsně před servírováním, aby nebyla mazlavá. 

6

Jaké jsou nejčastější chyby při pečení bublaniny

I když je bublanina na první pohled snadný moučník, můžeme se dopustit hned několika chyb. Mezi nejčastější patří propadnutí ovoce v těstě. Tomu můžeme snadno předejít obalením ovoce v hrubé mouce. Bublanina také může být nedopečená, což může být kvůli vodnatému ovoci, nebo jen nedostatečnou tepelnou úpravou. Další nezdarem při pečení bublaniny může být hutné, málo nadýchané těsto, které vznikne špatným ušleháním vajec s cukrem. Je třeba nespěchat a ušlehat je do světlé husté pěny. A abychom se vyhnuli mazlavé bublanině, cukrujeme ji až těsně před servírováním. 

7

Jak se dělá drobenka na bublaninu

Drobenka neboli žmolenka je velmi snadná a každý moučník pozvedne svou chutí a křupavou krustou. Bublanina je sice dobrá i bez drobenky, ale s drobenkou je dokonalá. Při přípravě se řídíme jednoduchým poměrem 1:1:2 (máslo, cukr, polohrubá mouka). Pro vůni můžeme do drobenky přidat špetku skořice. Všechny suroviny smícháme a spojíme do "drobečků", které nasypeme jako poslední vrstvu na těsto s ovocem. 

8

Jak dlouho vydrží bublanina

Pokud budeme bublaninu skladovat zakrytou v chladu, může nám vydržet tři až čtyři dny. V teple je třeba ji sníst daleko dříve, protože ovoce se rychle kazí a kysne. Věřte ale, že nadýchaná bublanina nikdy dlouho nevydrží a rychle se sní. 

9

Jak uchovat bublaninu

Upečenou bublaninu necháme zcela vychladnout a poté ji můžeme uložit. V případě, že ji sníme do druhého dne, stačí bublaninu zakrýt alobalem, plechem, nebo potravinářskou fólií a nechat při pokojové teplotě. V teplých letních měsících, kdy se ovoce velmi rychle kazí, doporučujeme uchovávat bublaninu zakrytou proti okorávání v chladu a spotřebovat nejpozději do tří dnů

10

Proč se říká bublanina

Víte, proč se bublanině říká bublanina? Název je odvozen od slova "bublat", které popisuje proces pečení, kdy těsto probublá na povrch a vytvoří skrz ovoce kopečkovitý povrch. Podívejte se během pečení na bublaninu do trouby, celý efekt bublání a nafukování je krásně viditelný. 

Jak upéct bublaninu s třešněmi

Jahody a třešně patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci. Právě z třešní vám přinášíme recept na lahodnou bublaninu s křupavou drobenkou. Nejdříve si připravíme třešně, které můžeme, ale nemusíme odpeckovat, zachovají si tím intenzivnější třešňové aroma. Poté si připravíme drobenku z mouky, cukru a másla. Dále se pustíme do přípravy těsta, které nalijeme na připravený plech, poklademe třešněmi a zasypeme drobenkou. Do 30 minut máme upečeno a můžeme vychutnávat. 

Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. 

Pečete rádi bublaninu? Podělte se s námi o své zkušenosti do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více