Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou oblíbeným pokrmem na našich stolech. Obzvláště pak, pokud je doplníme zelím nebo špenátem a spoustou osmažené cibulky. Jakých chyb se při jejich přípravě lze dopustit?

Bramborové knedlíky si můžete vychutnat jak nasladko, tak naslano. A právě ty plněné uzeným masem jsou velmi oblíbenou variantou. Při jejich přípravě se však lze velmi snadno dopustit zbytečných chyb - proto vám poradíme, jak na ně.

Chyby v přípravě knedlíků plněných uzeným

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem zvládne připravit i začátečník - stačí se vyhnout těm nejčastějších chybám, které vás mohou potkat:

  1. Zásadní je výběr kvalitních surovin, a to včetně vhodného varného typu brambor. Na bramborové těsto se nejvíce hodí brambory typu C.
  2. Nejlépe den předem uvařené brambory je potřeba nastrouhat - rychle zažeňte myšlenku na mixér, těsto by bylo kašovité a nedrželo by pohromadě.
  3. Dbejte na správný výběr mouky do bramborového těsta, abyste docílili dokonale kyprých knedlíků, nikoliv "gumových míčků".
  4. Příliš hutné těsto znamená moc mouky, proto dbejte na správný poměr mouky a brambor, případně hutné těsto nastavte dalšími bramborami.
  5. Všechny potřebné ingredience, ale i pomůcky a velký hrnec s vodou si připravte včas - bramborové těsto stáním řídne, a tak je potřeba s ním pracovat rychle.
  6. Náplň tvořenou z vařeného uzeného masa nakrájeného na kostičky, případně osmahnutého s cibulkou, je nutné před plněním těsta nechat vychladnout.
  7. Těsto je potřeba rozdělit na dostatečně velké kousky, které budou tvořit knedlíky, a zároveň je nepřeplňovat, aby při vaření nepraskly a nerozpadly se.
  8. Nepodceňujte vaření knedlíků - pokud si nejste jisti, vyjměte jeden z vody a rozkrojte ho. Obecně se pak udává doba jejich vaření zhruba 15 minut, kdy však záleží na velikosti jednotlivých kousků i množství jejich náplně.
  9. Na rozvařených knedlících si nikdo nepochutná, proto je po vhození do vody oddělte ode dna hrnce a jakmile vyplavou na hladinu, vyjměte je.

Tip: Pro nadýchanost a jemnou strukturu knedlíků, ale také jejich delší trvanlivost a eliminaci lepivosti, přidejte do bramborového těsta ocet (1 lžíce na 1 kg brambor).

Jakou přílohu máte k bramborovým knedlíkům s uzeným nejraději - bílé nebo červené zelí? Nebo snad hustý špenát? Podělte se o své chutě v komentářích a pokud rádi vaříte podle názorných videí, můžete podle toho našeho připravit ty nejlepší bramborové knedlíky plněné uzeným masem. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky