Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené cukroví se připravuje až těsně před svátky, protože oproti cukroví pečenému má o poznání kratší trvanlivost. Mezi klasiku patří kuličky, po kterých se rychle zapráší. Pokud je tedy připravíte bez zbytečných chyb.

Nepečené kuličky můžete připravit na milion a jeden způsob. Jsou úžasné ve své variabilitě, kdy do nich můžete zpracovat zbylé suroviny z přípravy a zdobení pečeného cukroví, ale také nepovedené cukroví - třeba to přepečené či polámané.

Chyby při přípravě nepečených kuliček

Vše začíná a končí ve vašich rukou. Nemějte však obavy. Spoustě pochybení lze snadno předejít nebo je efektivně napravit. Připravte si ty nejlepší kuličky ze všech.

  1. Nebojte se k přípravě kuliček využít zbytky čokolády, kakaa nebo kandovaného ovoce z předchozího pečení cukroví. Kombinujte však pouze takové suroviny, které se k sobě hodí, abyste nedopadli jako pejsek a kočička s dortem.
  2. Buďte obezřetní v otázce poměru surovin - musí být nastavena dokonalá rovnováha mezi tekutými a suchými ingrediencemi, aby se kuličky povedly.
  3. Důslední buďte u přípravy suchých surovin - ořechy i sušenky je potřeba umlít opravdu do velmi jemné konzistence, aby nebyly rušivým elementem.
  4. Pozor dejte na použitý cukr. Upřednostněte moučkový cukr, neboť cukr krystal a krupice by nepříjemně křupaly mezi zuby.
  5. Příliš řídké těsto bude lepivé a nebude se dát tvarovat, naopak hutné těsto nebude držet dohromady a bude velmi drolivé. Řídké těsto snadno zahustíte mletými ořechy, pomletým polámaným cukrovím nebo mletými sušenkami. Tuhému těstu dopomůžete ke vhodné konzistenci mlékem, sirupem či rumem.
  6. Ať se snažíte, jak se snažíte, těsto odmítá být ve vašich rukou poddajné? Uložte ho alespoň na 1 hodinu do lednice. Sypké složky nasají tekutiny, těsto se lépe spojí a bude pěkně kompaktní. Kuličky pak tvarujte vlhkýma rukama.
  7. Nepečené cukroví se nepřipravuje s předstihem; je důležité kuličky tvořit až bezprostředně před svátky, protože mají velmi krátkou dobu trvanlivosti.
  8. Ve skladování nepečeného cukroví se chybuje až moc často. Nepečené cukroví je potřeba uchovávat v lednici, a to v uzavíratelné a neprodyšné nádobě, aby nevysychalo a zároveň nepřejímalo pachy ostatních uložených jídel a potravin.

Tip: Chcete mít na stole neodolatelné nepečené kuličky? Pak je po vytvarování obalte - v kakau, kokosu, mletých ořeších nebo moučkovém cukru. Budou o to krásnější a nepřilepí se k papírovému košíčku, ve kterém se povětšinou servírují.

Nepečené kuličky můžete vykouzlit z nepřeberného množství kombinací surovin. Nechte se inspirovat naším výběrem nepečených kuliček, a pokud toužíte po dalším z našich vychytaných videoreceptů, co ten na jednoduché tiramisu truffles?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli