8 chyb při přípravě nepečených kuliček: Konzistence i chuť je jen ve vašich rukou
Nepečené cukroví se připravuje až těsně před svátky, protože oproti cukroví pečenému má o poznání kratší trvanlivost. Mezi klasiku patří kuličky, po kterých se rychle zapráší. Pokud je tedy připravíte bez zbytečných chyb.
Nepečené kuličky můžete připravit na milion a jeden způsob. Jsou úžasné ve své variabilitě, kdy do nich můžete zpracovat zbylé suroviny z přípravy a zdobení pečeného cukroví, ale také nepovedené cukroví - třeba to přepečené či polámané.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě nepečených kuliček
Vše začíná a končí ve vašich rukou. Nemějte však obavy. Spoustě pochybení lze snadno předejít nebo je efektivně napravit. Připravte si ty nejlepší kuličky ze všech.
- Nebojte se k přípravě kuliček využít zbytky čokolády, kakaa nebo kandovaného ovoce z předchozího pečení cukroví. Kombinujte však pouze takové suroviny, které se k sobě hodí, abyste nedopadli jako pejsek a kočička s dortem.
- Buďte obezřetní v otázce poměru surovin - musí být nastavena dokonalá rovnováha mezi tekutými a suchými ingrediencemi, aby se kuličky povedly.
- Důslední buďte u přípravy suchých surovin - ořechy i sušenky je potřeba umlít opravdu do velmi jemné konzistence, aby nebyly rušivým elementem.
- Pozor dejte na použitý cukr. Upřednostněte moučkový cukr, neboť cukr krystal a krupice by nepříjemně křupaly mezi zuby.
- Příliš řídké těsto bude lepivé a nebude se dát tvarovat, naopak hutné těsto nebude držet dohromady a bude velmi drolivé. Řídké těsto snadno zahustíte mletými ořechy, pomletým polámaným cukrovím nebo mletými sušenkami. Tuhému těstu dopomůžete ke vhodné konzistenci mlékem, sirupem či rumem.
- Ať se snažíte, jak se snažíte, těsto odmítá být ve vašich rukou poddajné? Uložte ho alespoň na 1 hodinu do lednice. Sypké složky nasají tekutiny, těsto se lépe spojí a bude pěkně kompaktní. Kuličky pak tvarujte vlhkýma rukama.
- Nepečené cukroví se nepřipravuje s předstihem; je důležité kuličky tvořit až bezprostředně před svátky, protože mají velmi krátkou dobu trvanlivosti.
- Ve skladování nepečeného cukroví se chybuje až moc často. Nepečené cukroví je potřeba uchovávat v lednici, a to v uzavíratelné a neprodyšné nádobě, aby nevysychalo a zároveň nepřejímalo pachy ostatních uložených jídel a potravin.
Tip: Chcete mít na stole neodolatelné nepečené kuličky? Pak je po vytvarování obalte - v kakau, kokosu, mletých ořeších nebo moučkovém cukru. Budou o to krásnější a nepřilepí se k papírovému košíčku, ve kterém se povětšinou servírují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nepečené kuličky můžete vykouzlit z nepřeberného množství kombinací surovin. Nechte se inspirovat naším výběrem nepečených kuliček, a pokud toužíte po dalším z našich vychytaných videoreceptů, co ten na jednoduché tiramisu truffles?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře