Chyby při přípravě salátů a pomazánek na chlebíčky: Jak na to, aby byly dokonalé?
Na chlebíčky nedáme dopustit. Jsou hlavní hvězdou studeného pohoštění. Svým vzhledem okamžitě zaujmou, jejich chuť pak vystřelí naše chuťové buňky do němého úžasu. Co když je to naopak? Poradíme, na co dát pozor.
Jak se říká, chybami se člověk učí. Mnohem lepší však je, pokud o nich máte povědomí již předem, a tak se jich můžete snadno vyvarovat. Přinášíme vám výčet nejzásadnějších chyb, které vás mohou potkat během přípravy salátů a pomazánek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě salátů a pomazánek na chlebíčky
Nebuďte jak na trní, zda se vám chlebíčky povedou, nebo vše skončí fiaskem. Na následujících řádcích zjistíte, jakým chybám se vyhnout a docílit chutného pohoštění.
- Nad chybami se musí přemýšlet ještě před přípravou - co třeba kvalita a čerstvost vstupních surovin? Z nekvalitního a nedobrého salámu opravdu vynikající salát nevzejde. To však platí u všech surovin. Nešiďte sebe ani rodinu.
- Hrubá konzistence není žádoucí. Saláty a pomazánky obsahující příliš velké kusy zeleniny a salámu na chlebíčcích vůbec nedrží, proto je potřeba je připravit opravdu jemné. Suroviny nastrouhejte nebo pokrájejte na co nejmenší kousky.
- V pozoru buďte v otázce tekutých ingrediencí. Takový salát plovoucí v moři majonézy není to, co byste na chlebíčcích chtěli, že ne? Zkrátka všeho s mírou.
- I když jste milovníky česneku či chilli, dodržujte správné poměry surovin, abyste nakonec hotové a krásně nazdobené chlebíčky nejedli sami.
- Řídké pomazánce předejdete osolením a následným osušením zeleniny. V nouzi lze pomazánku zahustit například i škrobem. Tu hustou zase snadno naředíte - majonézou, jogurtem nebo citronovou šťávou. Myslete však na výslednou chuť.
- Solte opatrně - každá pomazánka či salát potřebují osolit jinak. Bramborový salát na chlebíčky bude potřebovat více soli než pomazánka z výrazných sýrů.
- Méně je někdy více, to říkávala už naše babička. Pokud máte divoké chutě a nejraději byste do pomazánky či salátu využili celý obsah lednice, zastavte se. Přehnané množství ingrediencí salátu ani pomazánce na chuti nepřidá, právě naopak. Máte-li chutě na různé kombinace, připravte více pomazánek a salátů.
- Šťáva z čerstvé cibule má opravdu velký podíl na rychlé zkáze podmazů na chlebíčky. Před zkvašením jim pomůžete spařením pokrájené cibule.
- Zkažené pomazánky a saláty jsou k pláči. Proto během jejich přípravy dodržujte naprostou čistotu - pracovní plochy, nádobí, pomůcek, ale i rukou.
- Nezapomínejte na odležení. Byť se vám to nemusí jevit jako chyba, měli byste porovnat chuť pomazánky či salátu první den a den druhý. Zatímco první den nejsou chutě surovin propojené, druhý den je výsledek chuťově dokonalý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Které pomazánky jsou na chlebíčky nejlepší? To nelze s jistotou říci - každý máme jiné chutě a rodiny připravují chlebíčkové podmazy podle receptů děděných po generace. Jaká pomazánka je vaše nejoblíbenější? Napište nám to do komentářů.
Komentáře