Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky jsou nedílnou součástí našich obědů. Některé jsou tak moc syté, že k nim stačí přidat pečivo a nahradíme jimi celý oběd. Chutné polévky lze připravit jen z mála surovin. Pokud je ovšem uvaříme správně.

Vaření polévek je různorodé - můžete uvařit snadnou polévku z několika základních surovin, ale také lze zvolit přípravu polévky s náročným postupem. Vždy je však oceníme pro jejich zahřívací i sytící vlastnosti. A jak bezchybně uvařit polévku?

Časté chyby při vaření polévek

Vyvarujte se následujících chyb a pochutnejte si na lahodné polévce:

  1. Zapomeňte na staré maso a na zeleninu již vhodnou k vyhození. Byť si myslíte, že je lepší vše využít do posledního kousku a v polévce to "nikdo neuvidí", na chuti je znát každé pochybení - včetně použití nevhodných ingrediencí.
  2. Zakalená polévka je důsledkem jejího vaření na silném plamenu. Polévku vařte na plamenu mírném. Tím předejdete také suchému masu a rozvařené zelenině.
  3. Solíte moc nebo málo? Chybami se člověk učí, ale pokud jim lze předejít, je to ještě lepší. Solte v menší míře a nechte finální dochucení až na konec vaření.
  4. Zelenina nepatří do polévky od začátku přípravy, abyste ji neměli rozvařenou.
  5. Jestliže potřebujete dolít vodu do polévky, nepřilévejte studenou, ale vždy horkou. Studená voda zastaví var a pokud vaříte maso, zatáhne se a bude tuhé.
  6. Vyhýbejte se použití masoxu, kupovaných bujónů a dalších umělých šmakulád včetně zvýrazňovačů chutí. Polévce nepřidají nic dobrého, právě naopak.
  7. Milujete čerstvé bylinky v polévce? Pak je přidávejte až na závěr, aby jejich aroma i chuť mohlo vyniknout - varem totiž ztrácejí své vlastnosti včetně barvy.
  8. Zahušťování je velké téma. Určitě se ale shodneme, že pokud lze polévku zahustit bez mouky, je to malá výhra. Zkuste rozmixovat část zeleniny z polévky a přidat ji zase zpět do hrnce. Polévka bude stejně chutná a navíc hustá.

Díky našemu seznamu nyní víte, čemu se vyhnout, abyste docílili chutné polévky. Ať už zvolíte polévky zahřívací a hutné, nebo ty lehčí, nesáhnete vedle. Inspirujte se přípravou miliónové polévky našich babiček, jejíž postup můžete vidět ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky