Chyby při vaření polévek: Nechte je jen probublávat a zahuštění volte bez mouky
Polévky jsou nedílnou součástí našich obědů. Některé jsou tak moc syté, že k nim stačí přidat pečivo a nahradíme jimi celý oběd. Chutné polévky lze připravit jen z mála surovin. Pokud je ovšem uvaříme správně.
Vaření polévek je různorodé - můžete uvařit snadnou polévku z několika základních surovin, ale také lze zvolit přípravu polévky s náročným postupem. Vždy je však oceníme pro jejich zahřívací i sytící vlastnosti. A jak bezchybně uvařit polévku?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření polévek
Vyvarujte se následujících chyb a pochutnejte si na lahodné polévce:
- Zapomeňte na staré maso a na zeleninu již vhodnou k vyhození. Byť si myslíte, že je lepší vše využít do posledního kousku a v polévce to "nikdo neuvidí", na chuti je znát každé pochybení - včetně použití nevhodných ingrediencí.
- Zakalená polévka je důsledkem jejího vaření na silném plamenu. Polévku vařte na plamenu mírném. Tím předejdete také suchému masu a rozvařené zelenině.
- Solíte moc nebo málo? Chybami se člověk učí, ale pokud jim lze předejít, je to ještě lepší. Solte v menší míře a nechte finální dochucení až na konec vaření.
- Zelenina nepatří do polévky od začátku přípravy, abyste ji neměli rozvařenou.
- Jestliže potřebujete dolít vodu do polévky, nepřilévejte studenou, ale vždy horkou. Studená voda zastaví var a pokud vaříte maso, zatáhne se a bude tuhé.
- Vyhýbejte se použití masoxu, kupovaných bujónů a dalších umělých šmakulád včetně zvýrazňovačů chutí. Polévce nepřidají nic dobrého, právě naopak.
- Milujete čerstvé bylinky v polévce? Pak je přidávejte až na závěr, aby jejich aroma i chuť mohlo vyniknout - varem totiž ztrácejí své vlastnosti včetně barvy.
- Zahušťování je velké téma. Určitě se ale shodneme, že pokud lze polévku zahustit bez mouky, je to malá výhra. Zkuste rozmixovat část zeleniny z polévky a přidat ji zase zpět do hrnce. Polévka bude stejně chutná a navíc hustá.
Díky našemu seznamu nyní víte, čemu se vyhnout, abyste docílili chutné polévky. Ať už zvolíte polévky zahřívací a hutné, nebo ty lehčí, nesáhnete vedle. Inspirujte se přípravou miliónové polévky našich babiček, jejíž postup můžete vidět ve videu:
Komentáře