Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka patří k pokladům české kuchyně. Její příprava není nikterak složitá, vyžaduje však menší dávku trpělivosti a smyslu pro detail. Na následujících řádcích vás seznámíme s častými chybami při její přípravě.

Kdo by nemiloval klasickou rajskou omáčku? Připravit ji lze s pečenými paprikami plněnými mletým masem, s masovými kuličkami nebo s plátky chutného masa. Také příloha se k rajské nehodí jen jedna. Výborná je s různými druhy knedlíků či těstovin.

Chyby při přípravě rajské omáčky

Vyvarujte se následujících chyb, abyste docílili dokonalého výsledku, který vám pochválí každý strávník. Bez zbytečného pochybení se stanete hvězdou kuchyně.

  1. Základem snad všech omáček je poctivý domácí vývar - u rajské to není jinak. Zapomeňte na kupované bujóny nebo vodu, vývar zajišťuje plnou chuť.
  2. Kromě rajčatového protlaku se do omáčky používají také čerstvá rajčata. Do rajské rozhodně nepatří kečup, a to ani ten domácí.
  3. Neoloupaná rajčata vám udělají medvědí službu - nikdo nechce jíst omáčku plnou ruliček z rajčatových slupek. Proto rajčata před přidáním do základu omáčky spařte a oloupejte, případně omáčku propasírujte přes síto.
  4. Nedobré či nedostatečné ochucení je jednou z nejrozšířenějších chyb v přípravě rajské omáčky. Ta nesmí být moc sladká, slaná, ale ani příliš kyselá. Vyváženou chuť získáte postupným ochucováním a pravidelným ochutnáváním.
  5. Příliš řídká omáčka? Nejlepší variantou zahuštění rajské omáčky je redukce tekutiny, kdy ji necháte na sporáku dál vařit na mírném plamenu bez pokličky. Využít však můžete také jíšku, ovšem nezapomeňte omáčku následně provařit.
  6. Spálená omáčka je příčinou našeho smutku v očích. Tomu však snadno předejdete vařením na mírnějším ohni, ale i pravidelným mícháním.
  7. Pořádnou rajskou jen stěží připravíte z kuřecího masa. Vsaďte na kvalitní hovězí, nejlépe žebro, hovězí krk či loupanou plec pro výraznější chuť.
  8. Přijde vám rajská omáčka příliš štiplavá svou kyselostí? Zjemnit ji lze máslem, smetanou i cukrem. U cukru však pozor, jeho chuť se může ještě zvýraznit.

Tip: Ne každý miluje skořici. Pokud si rajskou nedopřáváte jen kvůli nutnosti použití tohoto koření, máme pro vás skvělou zprávu - skořice není nezbytnou součástí rajské omáčky! Tak hurá do vaření, uvidíte, jak chutnou omáčku dokážete uvařit.

Přípravou výborné rajské omáčky s použitím protlaku i čerstvých rajčat vás provede názorný videorecept z naší dílny. Už víte, co dnes uvaříte k obědu?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli