Buchty - hrnkový recept

taddy1 Kuchařka: taddy1

cca 25 ks buchet Moučníky , Kynuté 16 názorů

Suroviny

1 hrnek mléka
4 vrchovaté lžíce cukru
1 kostka kvasnic - 42 g
2 celá vejce
2 hrnky hladké mouky
1 a půl hrnku polohrubé mouky
půl hrnku oleje
½ kostky másla nebo Hery - rozpustit
citronová kůra
vanilkový cukr
špetka soli
olej na pomaštění buchet
plátek másla na pomaštění hotových buchet
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vlažného mléka, kvasnic, lžice cukru a trošky mouky necháme vzejít kvásek. Vlijeme jej do mísy k ostatním surovinám, zaděláme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout.

  2. Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky, klademe na pomoučený vál, každý kousek roztáhneme, potřeme střed troškou oleje a naplníme nádivkou - tvaroh, mák, povidla apod. a uzavřeme.

  3. Vytvarované naplněné buchty celé potíráme olejem a klademe do pekáče vedle sebe. Necháme ještě asi 5 - 10 minut kynout, zatím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.

  4. Pečeme při 180 stupních dozlatova asi 40 minut. Po upečení je horké potřeme máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Buchty - hrnkový recept

  • taddy1 taddy1(autorka receptu)

    casino: Tak mě to naučila babička - buchty jsou déle vláčné a měkké, když je troška omastku u náplně - ale opravdu jen maličko.:-)

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Děkuji, zkusím to podle Tebe. Také většinou dělám vše "od oka", však už u plotny tančím přes 40 let - jak ty děti stárnou :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aj ja miešam hladkú a polohrubú múku do kysnutého cesta, tiež pridávam okrem oleja trochu sádla, pred pečením aj po upečení potieram rozpusteným maslom. Všetko odkukané od mamky.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Jana Dorazinová-Remková: také dávám hladkou mouku k polohrubé. Dělali jsme to doma, tak to dělám i já a nikdy jsem o tom dál nepřemýšlela . Prý aby byl hotový výrobek " sametový". Do kynutého hodně používám ptačí sádlo - kachní nebo kuřecí. A svrchu potírám máslem

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    luj jsem uz videla i v nekolika reznictvi, delaji ho a prodavaji stejne jako sadlo :) vizualne je to stejne, chutove jine

    Odpovědět

  • casino casino

    Jana Dorazinová-Remková: "...lůj. Ten ovšem už nevím, jak vypadá..."
    :-K No, do buchet zkuste povařit nelibové maso chvíli bez zeleniny a samozřejmě bez masoxu, že ;-) https://www.toprecepty.cz/recept/4093-hovezi-polev...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eja57: Možná, aby byly buchty jemnější?? Nevím, ale od té doby, co to tak dělám, jsou mnohem lepší nejen kynuté buchty, ale třeba i knedlíky

    Odpovědět

  • casino casino

    V postupu mě zaujalo "... potřeme střed troškou oleje a naplníme ..." :-O
    To je pro mě novum... :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jana Dorazinová-Remková: Jano, a to přidávání trochy hladké mouky k základu polohrubé má jaký účel? Tenhle trik neznám:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    taddy1: ty dáváš 2 hrnky hladké mouky 1 a půl hrnku polohrubé mouky. Já dávám víc polohrubé a jen hrnek hladké. Pokud do těsta dávám olej, tak máslo, ani heru už ne. A dávám jen 1 vejce, úplně stačí. Tohle všechno ale už dělám léta bez vážení, spíš od oka. Jedna paní mne vždy učila, už je to 30 let, že všude, kde dávám polohrubou mouku, mám dát aspoň hrst, nebo 2 hrsti hladké. Místo oleje, nebo másla lze přidat taky roztopené sádlo, nebo lůj. Ten ovšem už nevím, jak vypadá. To jsou pak buchtičky, jak peřinka :-)

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Je to zajímavé - já sladké moc nejím, peču pro mlsného muže. Dnes tyto buchty k snídani dojídal a divil se, že jsou pořád dobré a těsto vláčné i když jsem je pekla v neděli - je čtvrtek. Už je zkrátka jinak dělat nebudu, ale ráda bych vyzkoušela Váš recept, o kterém jste se zmínila, že je podobný. <3

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    taddy1: děkuji :-K

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Opravdu krásné buchty a hezké foto. :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Mám podobný recept. Ne totožný, ale podobný a tak si dovolím přidat foto, pokud nevadí :-)

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

1 2

Tématické fráze: recepty na hrnkové buchty hrnkovy buchty hrnkové buchta

Zapomněl/a jsem heslo