Jahelník

janaka Kuchařka:

Sladká jídla 11 názorů

513

Suroviny

30 dkg jáhel
1 l mléka nebo
1/2 l vody (a 1/2 l mléka)
trochu másla
2 vejce
cukr dle chuti
špetku soli
sušené švestky nebo
rozinky (ovoce dle chuti - jakýkoli kompot, nastrouhaná jablka, čerstvé ovoce)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdůležitější věc je spařit jáhly horkou vodou, jinak jsou hořké a nebylo by to k jídlu. Já dám do sítka, propláchnu studenou vodou, potom 2 x vařící vodou z konvice a nakonec ještě studenou.

  2. Dáme vařit do mléka se špetkou soli a uvaříme kaši. Do horké kaše přidáme kousek másla, osladíme dle chuti a necháme trochu vychladnout, přidáme žloutky a sníh z bílků.

  3. Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu kaše, poklademe ovocem a navrch zbytek kaše. Dáme do trouby a pečeme dozlatova.

Poznámka

Pokud máte rádi rýžový nákyp, tak jahelník Vám bude určitě chutnat, má takovou jemnější chuť.

Jáhly neobsahují lepek!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jahelník

  • Nikca Nikca(neregistrovaná)

    Tento recept dělám už po několikáté a vždy jiné variace děkuji :):-)

    Odpovědět

  • Bedrcunitko Bedrcunitko

    Také jsem vyzkoušela tento recept, dnes jsme měli na oběd a bylo to moc dobré, akorát z uvedené dávky je toho pro tři osoby hodně, příště udělám jen z poloviční a bude to tak akorát. Dala jsem kompotované švestky. :yes:

    Odpovědět

  • CarolC CarolC(neregistrovaný)

    Dnes jsem zkoušela poprvé a naprosto vynikajicí! :-p

    Odpovědět

  • Anicka1989 Anicka1989

    Nikdy by mě nenapadlo, že mi budou jáhly chutnat :-) Skvělý "dort". Dala jsem mandarinky a trochu skořice. Díky za recept. ;-)

    Odpovědět

  • (KikcA) (KikcA)

    :yes::yes::yes: velice dobrý, dnes byl na večeři.

    Odpovědět

  • eurka eurka

    Je výborný !!!!!!!!!!!! dnes mi ho dovezla kámoška na okošt a bylo jen škoda, že ho bylo tak málo :-D letí bodík :yes::-K

    Odpovědět

  • kaja.f kaja.f

    vyborny, ale u nas ho delame tak, ze misto ovoce pouzivame tvaroh s vanilkovym cukrem a rozinkama v rumu (ja cpu rozinky v rumu skoro do vseho..) :yes:

    Odpovědět

  • jajine jajine

    Je dobře, Jani, že jsi sem vložila tohle trošku opomíjené a přitom tak výborné jídlo:-K Teď jsem ho také pekla a pro změnu jsem jako ovoce dala mražené maliny a borůvky a zbouchla jsem sama pekáč na dvakrát;-);-)A dovolila jsem si přidat foto:-)

    Odpovědět

  • Tenebres Tenebres

    Vypadá to krásně, hlavně ten popis - konečně nějaký smysl dávající postup;-) Určitě vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    Prima,:-D
    hlavně o tom spaření. Jde vidět, že to autorka dělá!:yes:
    Lze taky doplnit zakysanou smetanou na talíři nebo cukr nahradit medem či přidat oříšky a vanilkový cukr. Nicméně babča ho dělala z namočených hrozinek, křížal (sušená jablka)a sušených švestek, přidávala sekané lískové ořechy, sladila medem a jen tak lehounce to ovoce posypala skořicí.:-))
    Dobrou chuť:-p

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Velmi pěkný recept. Vřele doporučuji :yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: jáhelník s ovocem jáhelník s tvarohem jáhelník s tvarohem recept jahelník s jablky tvarohový jahelník zdravé jáhly recepty jahelník s jablky a tvarohem výborný jáhelník jáhly recepty výborné jahly s tvarohem zapečené jáhly s ovocem zapečené jáhly sladké jáhly nákyp z jáhel jahelník s jablky recept jáhly sladké jáhly recepty sladké jahleník jáhly s jablky jahelník nákyp

Zapomněl/a jsem heslo