Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo je nenahraditelné, ale ti, kdo máslo nesmí nebo nechtějí konzumovat, by s vámi nesouhlasili. Kvalita a chuť asi bude s náhražkou trochu jiná, ale v mnoha případech záměnu málokdo postřehne.

Máslo se stává velmi drahou a cennou surovinou. Někdy ho zapomeneme koupit, vegani máslo nechtějí, nemocní lidé ho často nesmí nebo mají doporučeno omezit konzumaci. Pro tyto případy existují náhražky. Máslo naštěstí můžeme nahradit poměrně snadno a dokonce máme na výběr.

Čím nahradit máslo

Vybírejte podle situace nebo možností.

  • Jako první možnost každého napadne ztužený rostlinný tuk typu Hera. Některé tuky se vyrábí s příchutí másla (Hera, Rama) nebo s příměsí másla (Zlatá Haná). Tuk určený k mazání používejte ve studené kuchyni do pomazánek a podobných pokrmů nebo k omaštění oběda. Tuk na pečení je pro studenou kuchyni nevhodný.
  • Do většiny těst můžete směle použít rostlinný olej, raději neutrální chuti. Dejte ho asi o čtvrtinu méně než másla.
  • Majonéza do mnohých kynutých těst dokáže nahradit kromě másla i větší množství vajec.
  • Bábovky a jiná třená těsta jsou s použitím tučné smetany místo másla vláčnější.
  • Máslo nahradí i ořechová másla (arašídové) nebo kokosový tuk.
  • Skvěle máslo zastoupí hustý řecký jogurt.
  • Také zeleninové nebo ovocné pyré (avokádo, banán, dýně) máslo alespoň z části nahradí.
  • Do pomazánek se místo másla naučte používat žervé nebo termizovaný sýr.
  • Do krémů používejte tučný tvaroh, tuk Zlatá Haná nebo máslovou Heru.

Příkladem pečení, kdy se bez másla obejdete, jsou výborné dvojctihodné koláčky. Zkuste je podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky