Nahradit máslo můžete několika jinými surovinami. Takto jednoduše můžete šetřit
Máslo je nenahraditelné, ale ti, kdo máslo nesmí nebo nechtějí konzumovat, by s vámi nesouhlasili. Kvalita a chuť asi bude s náhražkou trochu jiná, ale v mnoha případech záměnu málokdo postřehne.
Máslo se stává velmi drahou a cennou surovinou. Někdy ho zapomeneme koupit, vegani máslo nechtějí, nemocní lidé ho často nesmí nebo mají doporučeno omezit konzumaci. Pro tyto případy existují náhražky. Máslo naštěstí můžeme nahradit poměrně snadno a dokonce máme na výběr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit máslo
Vybírejte podle situace nebo možností.
- Jako první možnost každého napadne ztužený rostlinný tuk typu Hera. Některé tuky se vyrábí s příchutí másla (Hera, Rama) nebo s příměsí másla (Zlatá Haná). Tuk určený k mazání používejte ve studené kuchyni do pomazánek a podobných pokrmů nebo k omaštění oběda. Tuk na pečení je pro studenou kuchyni nevhodný.
- Do většiny těst můžete směle použít rostlinný olej, raději neutrální chuti. Dejte ho asi o čtvrtinu méně než másla.
- Majonéza do mnohých kynutých těst dokáže nahradit kromě másla i větší množství vajec.
- Bábovky a jiná třená těsta jsou s použitím tučné smetany místo másla vláčnější.
- Máslo nahradí i ořechová másla (arašídové) nebo kokosový tuk.
- Skvěle máslo zastoupí hustý řecký jogurt.
- Také zeleninové nebo ovocné pyré (avokádo, banán, dýně) máslo alespoň z části nahradí.
- Do pomazánek se místo másla naučte používat žervé nebo termizovaný sýr.
- Do krémů používejte tučný tvaroh, tuk Zlatá Haná nebo máslovou Heru.
Příkladem pečení, kdy se bez másla obejdete, jsou výborné dvojctihodné koláčky. Zkuste je podle našeho videoreceptu.
Komentáře