Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková podle naší babičky

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivana41

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby naložení

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby naložení )

I když se příprava této klasické omáčky může zdát složitá, není se čeho obávat. Maso den předem okořeníme, zalijeme máslem a spolu se zeleninou necháme do druhého dne odležet. Poté upečeme doměkka a omáčku rozmixujeme a dochutíme smetanou.

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 599 kJ /
2 772 kcal
Bílkoviny248,98 g
Tuky144,17 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 760 mg
Sodík 1,73 g
Sůl4,00 g
Sacharidy104,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso naložíme den dopředu. Do pekáčku dáme maso, osolíme, opepříme, pokapeme citronem, polijeme rozpuštěným máslem, přidáme zeleninu. Krok 2: Do fáče zabalíme nové koření, celý pepř, bobkový list a přidáme do pekáčku. Krok 3: Druhý den dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, podle potřeby podléváme vodou a pečeme do měkka. Krok 4: Když je maso měkké, vyjmeme ho i koření, zbytek rozmixujeme ručním šlehačem, přidáme obě smetany a dochutíme.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 14. 12. 2010 01:08

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková podle naší babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gk7D

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková podle naší babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gk7D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Simona Skolakova: nějak se nám to tu plete...Ivana41 píše, že babičce je 70 a že začala vařit ve dvaceti letech ne ve dvacátých letech ( ta tečka za 20. to asi zmátla)...70-20=50 a 2020-50=1970...a to už opravdu mražená zelenina byla...;-)

Ivana41: a víte ,že by mi to zajímalo:-Kale né jen v doměnkách,ale v faktech,ráda bych si o tom přečetla;-)tak mi prosím dejte fakta ,kde to najdu,moc by mi to zajímalo:-K;-):yes:

pevasa: mojí babičce je 70 a začala vařit ve 20.letech a to už mražená zelenina existovala ;-)

Konečně první recept na svíčkovou podle mého gusta! Takhle ji dělám já, podle jedné varianty (té jednodušší) z předválečné kuchařky paní Sandtnerové. Prošpikované maso položím do pekáče na zmrzlou zeleninu (lepší jsou kostky, než nudličky - méně se připalují do černa), přidám 3 celé pepře, 3 nová koření a menší bobkový list (dávám do rohu, aby se daly snadno najít), přeliji rozpustěnou kostkou másla. Do ledničky min do druhého dne, ale klidně i déle. Pak stačí jen upéct do měkka, vyndat maso, koření a zeleninu propasírovat, nebo rozmixovat, přidat šlehačku a jak jsem se poučil z pořadu Kuchařská pohotovost, i něco brusinkového kompotu do omáčky skvěle zvýrazní tu pravou "svíčkovost" téhle smetanové omáčky, která s vonícím špekem v mase tvoří tu božskou kombinaci.... proto se dělá na svatby a oslavy, ne?<3

vepe6: Pamatuji dost, ale na mraženou zeleninu před válkou si nějak nevzpomínám....:-)

No, možná by měla spagetka: svou nespokojenost se zeleninou vyjevit spíše přímo tomu onému řetězci, protože jinak se nápravy patrně nedočká...
V dřevních dobách se až do pozdního jara vařilo z kořenin vyhrabaných z písku ať už volně loženého ve sklepech, či sypaného v pětilitrovkách umístěných ve spížích, a myslím, že to co je nám teď nabízeno v obchodech není o nic horší a tím chci říci, že je to spíše qalitnější:-)

Já kořenovou zeleninu kupuju jedině v Lidlu nebo v Kauflandu a jsem dost spokojená - celoročně. Většinou ji ale nastrouhám a smíchám do sáčků do mrazáku, takže vlastně taky používám mraženou:-D

spagetka: Tak asi jak kde, za mě v pohodě, samozřejmě že není čerstvě vykopaná ze země, ale chuťově je dobrá a lepší než mražená :)

spagetka: Zeleninu kupuju v normální Zelenině, ale i v Lidlu nebo Kauflandu. Dávám ji do ledničky do fresh zóny. Vydrží čerstvá několik dní, ale já ji většinou spotřebuju rychle, do zásoby nekupuju skoro nic, vždycky jen to, co spotřebuju. Dřív jsem ji uchovávala i v normální ledničce v mikrotenu.

spagetka: ja používam zásadne len čerstvú koreňovú zeleninu, aj v zime. Tie mrazené mi prídu chuťovo o ničom. Inak chutí jedlo z čerstvej zeleniny a inak zo zamrazenej.

zizala: Prosímtě, kde? Mám teď na mysli Kaufland. Mrkev, celer, petržel mi 2 dny po nákupu zvadne a tváří se jak guma, černé skvrny. Podle mne ji tam navážejí namrzlou, o bramborách se raději nevyjadřuju. Samozřejmě mluvím o své zkušenosti v Jbc Kauflandu, třeba někde jsou lepší. Proto píšu, že já osobně dávám v zimě přednost mražené zelenině.

spagetka: U sezonní zeleniny ano, ale zelenina kořenová čerstvá je poměrně kvalitní a dobrá celý rok a teď v zimě je nejlepší. Mražená uspoří čas, to nepochybně ;-)

Petra: S cibulí souhlasím, s tou čerstvou zeleninou - v zimě je určitě lepší hluboce zmražená čerstvá zelenina. To co prodávají v marketech jako čerstvou zeleninu, nemá chuť vůbec žádnou, o kvalitě taky pochybuju. Prostě v zimě dle mého názoru je lepší naložená nebo mražená zelenina.

Cibule se do svíčkové většinou dává. Co se týká mražené zeleniny tak chuťově i finančně vyjde líp koupit zeleninu čerstvou...

Vepřové!Cibule!mražená zelenina?Fuj....to není svíčková

Ano, peci maso vcelku, jinak by to asi nešlo, nejdřív zakryté poklicí a pak asi 40 minut odkryté :-)

Načíst další komentáře (11)

Tématické fráze:
svíčková recept po babičce, svíčková na smetaně od babičky, svíčková na smetaně jako od babičky, naložená svíčková na smetaně recept, svíčková na smetaně babica, svíčková jako od babičky, naložena svičkova, svíčková na smetaně naložená, domácí svíčková na smetaně, naložená svičková na smetaně, svickova omacka od babicky, recepty naší babičky, domácí svíčková, jak dochutit svíčkovou, svickova podle nasich babicek, svičková, svíčková našich babiček, svíčková nalozena, recepty od naši babičky, svíčkova na smetaně

Suroviny:
kýta vepřová, směs zeleninová mražená, cibule, sůl, pepř mletý, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, šťáva citronová, máslo, smetana kysaná, smetana 12%

Přidat fotografie receptu