Svíčková podle naší babičky

Ivana41 Kuchařka: Ivana41

Doba přípravy: 60 minut 8 porcí Omáčky 24 názorů

Suroviny

1 kg vepřové kýty
3 sáčky zeleniny na svíčkovou
1 cibule
sůl
pepř mletý
pepř celý
bobkový list
nové koření (asi 12 kousků od každého)
citronová šťáva
máslo
kysané smetany 2
600 ml smetany (12 %)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso naložíme den dopředu. Do pekáčku dáme maso, osolíme, opepříme, pokapeme citronem, polijeme rozpuštěným máslem, přidáme zeleninu.

  2. Do fáče zabalíme nové koření, pepř, bobkový list a přidáme do pekáčku.(abychom nemuseli vyndavat kousky koření).

  3. Druhý den dáme péct na 200 stupňů, podléváme a pečeme do měkka.

  4. Vyjmem maso a koření, zbytek rozmixujeme ručním šlehačem, přidáme smetany a dochutit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková podle naší babičky

  • pevasa pevasa

    vepe6: Pamatuji dost, ale na mraženou zeleninu před válkou si nějak nevzpomínám....:-)

    Odpovědět

  • vepe6 vepe6

    Konečně první recept na svíčkovou podle mého gusta! Takhle ji dělám já, podle jedné varianty (té jednodušší) z předválečné kuchařky paní Sandtnerové. Prošpikované maso položím do pekáče na zmrzlou zeleninu (lepší jsou kostky, než nudličky - méně se připalují do černa), přidám 3 celé pepře, 3 nová koření a menší bobkový list (dávám do rohu, aby se daly snadno najít), přeliji rozpustěnou kostkou másla. Do ledničky min do druhého dne, ale klidně i déle. Pak stačí jen upéct do měkka, vyndat maso, koření a zeleninu propasírovat, nebo rozmixovat, přidat šlehačku a jak jsem se poučil z pořadu Kuchařská pohotovost, i něco brusinkového kompotu do omáčky skvěle zvýrazní tu pravou "svíčkovost" téhle smetanové omáčky, která s vonícím špekem v mase tvoří tu božskou kombinaci.... proto se dělá na svatby a oslavy, ne?<3

    Odpovědět

  • casino casino

    No, možná by měla spagetka: svou nespokojenost se zeleninou vyjevit spíše přímo tomu onému řetězci, protože jinak se nápravy patrně nedočká...
    V dřevních dobách se až do pozdního jara vařilo z kořenin vyhrabaných z písku ať už volně loženého ve sklepech, či sypaného v pětilitrovkách umístěných ve spížích, a myslím, že to co je nám teď nabízeno v obchodech není o nic horší a tím chci říci, že je to spíše qalitnější:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Já kořenovou zeleninu kupuju jedině v Lidlu nebo v Kauflandu a jsem dost spokojená - celoročně. Většinou ji ale nastrouhám a smíchám do sáčků do mrazáku, takže vlastně taky používám mraženou:-D

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    spagetka: Tak asi jak kde, za mě v pohodě, samozřejmě že není čerstvě vykopaná ze země, ale chuťově je dobrá a lepší než mražená :)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    spagetka: Zeleninu kupuju v normální Zelenině, ale i v Lidlu nebo Kauflandu. Dávám ji do ledničky do fresh zóny. Vydrží čerstvá několik dní, ale já ji většinou spotřebuju rychle, do zásoby nekupuju skoro nic, vždycky jen to, co spotřebuju. Dřív jsem ji uchovávala i v normální ledničce v mikrotenu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: ja používam zásadne len čerstvú koreňovú zeleninu, aj v zime. Tie mrazené mi prídu chuťovo o ničom. Inak chutí jedlo z čerstvej zeleniny a inak zo zamrazenej.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zizala: Prosímtě, kde? Mám teď na mysli Kaufland. Mrkev, celer, petržel mi 2 dny po nákupu zvadne a tváří se jak guma, černé skvrny. Podle mne ji tam navážejí namrzlou, o bramborách se raději nevyjadřuju. Samozřejmě mluvím o své zkušenosti v Jbc Kauflandu, třeba někde jsou lepší. Proto píšu, že já osobně dávám v zimě přednost mražené zelenině.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    spagetka: U sezonní zeleniny ano, ale zelenina kořenová čerstvá je poměrně kvalitní a dobrá celý rok a teď v zimě je nejlepší. Mražená uspoří čas, to nepochybně ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Petra: S cibulí souhlasím, s tou čerstvou zeleninou - v zimě je určitě lepší hluboce zmražená čerstvá zelenina. To co prodávají v marketech jako čerstvou zeleninu, nemá chuť vůbec žádnou, o kvalitě taky pochybuju. Prostě v zimě dle mého názoru je lepší naložená nebo mražená zelenina.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Cibule se do svíčkové většinou dává. Co se týká mražené zeleniny tak chuťově i finančně vyjde líp koupit zeleninu čerstvou...

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Vepřové!Cibule!mražená zelenina?Fuj....to není svíčková

    Odpovědět

  • Ivana41 Ivana41(autorka receptu)

    Ano, peci maso vcelku, jinak by to asi nešlo, nejdřív zakryté poklicí a pak asi 40 minut odkryté :-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    misa:Ja maso pecu vcelku a zakryte poklici.

    Odpovědět

  • misa misa(neregistrovaná)

    prosim vas,maso pecete v celku?

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: svíčková recept po babičce svíčková na smetaně od babičky svíčková na smetaně jako od babičky svíčková na smetaně babica svíčková jako od babičky svíčková na smetaně naložená svickova omacka od babicky recepty naší babičky domácí svíčková naložená svíčková na smetaně recept svičková svickova podle nasich babicek jak dochutit svíčkovou naložená svičková na smetaně recepty od naši babičky svíčkova na smetaně svíčková našich babiček domácí svíčková na smetaně svičková recept nejlepší svíčková

Zapomněl/a jsem heslo