Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové pyré je snadné a skvělé na něm je, že má široké využití. Hodí se do litého těsta na moučníky, ale dá se použít i ke slaným pokrmům, například k masu. Navíc dlouho vydrží, takže po něm můžete sáhnout kdykoli.

K podzimu neodmyslitelně patří mnoho darů přírody, z nichž nejvýraznější je zřejmě dýně. Není to jen tím, že je symbolem Halloweenu a zdobí mnoho zahrad a předzahrádek, je to i její krásnou výraznou barvou. Dýně hokkaido má bonus – je jedlá a chutná.

Jak připravit dýňové pyré

Potřeba je pouze dýně hokkaido, může být i více kusů.

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni rozřízněte na polovinu napříč a vydlabejte z ní semínka.
  3. Poloviny dýně položte do hlubokého plechu vydlabanou částí dolů a do pekáče nalijte asi 0,5 cm vody.
  4. Pečte 60 až 90 minut, dokud není zcela měkká. To ověřte zapíchnutím vidličky.
  5. Až dýně zcela vychladne, vydlabejte z ní lžící dužninu.
  6. Dužninu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Můžete přidat trochu vody.
  7. Hotové pyré přendejte do cedníku a nechte alespoň hodinu okapat.
  8. Poté už jen stačí ho uzavřít do skleniček.

Zkuste pyré pojídat ke grilovanému masu, je vynikající.
 

 

Komentáře (2)

Je možné takto připravené pyré ve sklenicích zavařit? A nezmění se chuť? Děkuji

sevcikovaemilie: Ano, takto připravené pyré se může zavařit a postupně spotřebovat.

Další tipy a triky