Čím zahustit dušenou mrkev? Poradíme vám hned několik vhodných způsobů zahuštění
Dušená mrkev představuje klasické jídlo, ve kterém se snoubí chutná mrkev společně s vařenými bramborami. Ozvláštnit ji pak lze také dušeným či pečeným masem nebo vejci na různé způsoby. Víte, čím mrkev zahustit?
Přípravu dušené mrkve zvládnou i naprostí začátečníci - mnohdy nám s ní pomáhají i naši malí pomocníčci, kteří mrkev zvládnou minimálně zbavit vrchní vrstvy za pomoci škrabky. Ti větší ji nastrouhají, ale vaření a zahušťování je na dospělých.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím zahustit dušenou mrkev
Zahušťování pokrmů je jednou z velkých kapitol mnoha činností, se kterými se v kuchyni běžně setkáváme. Nenechte se však odradit, není to zas tak složité.
- Mrkev lze zahustit poprášením moukou, stejně jako se to často dělá u zelí.
- Další možností je zahuštění dušené mrkve za pomoci jíšky, použít lze však i záklechtku, což je mouka rozmíchaná ve vodě.
- Zahušťování škrobem patří mezi klasické postupy. Jen pozor, opakovaným ohříváním škrob povolí a opět řídne.
- Nastrouhanou syrovou (ale i vařenou) bramborou lze stejně dobře zahustit přílohové zelí, ale také dušenou mrkev. Brambory v pokrmu nerozpoznáte.
- Nejsnadnější možností zahušťování je obecně redukce tekutiny, což znamená pokrm na mírném plamenu vařit do odpaření žádaného množství tekutiny.
Tip: Nezapomínejte, že při použití mouky nebo škrobu je potřeba nechat pokrm projít varem po dobu alespoň 20 minut, abyste ho zbavili moučné pachuti.
Mohlo by vás zajímat
Jakým způsobem zahušťujete dušenou mrkev vy? Podělte se s námi v komentářích dole pod článkem a inspirujte se tak s ostatními navzájem - těšíme se! Dušenou mrkev si můžete velmi snadno připravit podle následujícího videoreceptu:
Komentáře