Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev představuje klasické jídlo, ve kterém se snoubí chutná mrkev společně s vařenými bramborami. Ozvláštnit ji pak lze také dušeným či pečeným masem nebo vejci na různé způsoby. Víte, čím mrkev zahustit?

Přípravu dušené mrkve zvládnou i naprostí začátečníci - mnohdy nám s ní pomáhají i naši malí pomocníčci, kteří mrkev zvládnou minimálně zbavit vrchní vrstvy za pomoci škrabky. Ti větší ji nastrouhají, ale vaření a zahušťování je na dospělých.

Čím zahustit dušenou mrkev

Zahušťování pokrmů je jednou z velkých kapitol mnoha činností, se kterými se v kuchyni běžně setkáváme. Nenechte se však odradit, není to zas tak složité.

  1. Mrkev lze zahustit poprášením moukou, stejně jako se to často dělá u zelí.
  2. Další možností je zahuštění dušené mrkve za pomoci jíšky, použít lze však i záklechtku, což je mouka rozmíchaná ve vodě.
  3. Zahušťování škrobem patří mezi klasické postupy. Jen pozor, opakovaným ohříváním škrob povolí a opět řídne.
  4. Nastrouhanou syrovou (ale i vařenou) bramborou lze stejně dobře zahustit přílohové zelí, ale také dušenou mrkev. Brambory v pokrmu nerozpoznáte.
  5. Nejsnadnější možností zahušťování je obecně redukce tekutiny, což znamená pokrm na mírném plamenu vařit do odpaření žádaného množství tekutiny.

Tip: Nezapomínejte, že při použití mouky nebo škrobu je potřeba nechat pokrm projít varem po dobu alespoň 20 minut, abyste ho zbavili moučné pachuti.

Jakým způsobem zahušťujete dušenou mrkev vy? Podělte se s námi v komentářích dole pod článkem a inspirujte se tak s ostatními navzájem - těšíme se! Dušenou mrkev si můžete velmi snadno připravit podle následujícího videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky