Jak předejít příliš lepivému těstu? Praktické triky ocení nejen začátečníci
Lepivé těsto vás může pěkně potrápit. Často stačí jen málo a práce s těstem se změní v náročný boj. V článku vysvětlíme, proč těsto lepí, kdy je to normální a co udělat, aby se s ním dalo pohodlněji pracovat. Náprava bývá mnohdy snadná.
Při přípravě domácího pečiva se může stát, že se těsto začne při zpracování lepit na ruce, váleček i pracovní plochu. Lepivost ale neznamená, že jste něco pokazili. Naopak, je často přirozenou součástí přípravy kynutého těsta. Důležité je vědět, jak s takovým těstem správně zacházet, aby se s ním dobře pracovalo a výsledek stál za to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dělat, aby těsto nelepilo
Lepivé těsto je známkou dobře navrženého poměru surovin. Například kynuté těsto, které má být jemné a nadýchané, obsahuje více tekutin, a proto bývá při míchání i hnětení lepkavé. Pokud by bylo od začátku tuhé, výsledné pečivo by mohlo být suché a hutné.
-
Lepivost těsta se často zmírní během hnětení. Při zpracování se začne vytvářet lepek, který těsto drží pohromadě. Čím déle těsto hnětete, tím méně se lepí – ovšem jen do určité míry. Pokud se po 10–15 minutách stále trhá a lepí, může být problém jinde, například v poměru tekutin a mouky.
-
Při práci s lepivým těstem bývá první reakcí přisypat další mouku. Tím si sice na chvíli usnadníte manipulaci, ale riskujete, že bude těsto zbytečně tuhé. Je lepší pomoučit jen velmi lehce pracovní plochu nebo si namočit či naolejovat ruce. Tak zabráníte lepení, aniž byste změnili konzistenci těsta.
-
Když těsto po vymíchání na pár minut odpočívá, zlepší se jeho soudržnost a lepivost klesne. Tento krátký čas umožní uvolnění lepku. Pokud tedy těsto po míchání lepí, zkuste ho zakrýt utěrkou a nechte 10 minut stát, než s ním budete dál pracovat.
-
Některé typy mouky zadržují více vody , čímž zvyšují lepivost těsta. Pokud pracujete s hladkou pšeničnou moukou, lepivost bývá menší než u mouky polohrubé nebo celozrnné.
-
Těsto může být lepivější i v závislosti na okolních podmínkách. Jsou-li vstupní suroviny příliš teplé, mouka se chová jinak a vstřebává méně vody. To znamená, že těsto bude řídké a více se lepí. Proto je lepší pracovat se surovinami o pokojové či mírně nižší teplotě.
Lepivé těsto není důvodem k panice. Často signalizuje, že bude výsledek vláčný a jemný. Pokud použijete správné techniky, mírné množství tuku nebo krátké odležení těsta, získáte konzistenci těsta, se kterou se dobře pracuje. Místo neustálého přidávání mouky raději zvolte šetrnější způsoby, jak s ním zacházet - výsledné pečivo vám to vrátí.
Komentáře