Co se vyplatí mít doma v zásobě a jaké potraviny můžeme průběžně doplňovat
Zásobu základních potravin by měl mít doma každý z nás. Většinou se jedná o trvanlivé potraviny - sušené a konzervované. Žádný začátečník si je nepořídí všechny najednou - záleží na tom, jaké potraviny preferuje.
V životě jsou situace, kdy se rozhodně vyplatí mít doma základní potraviny, se kterými se dá kouzlit. Myslíme především na dobu, kdy si zařizujeme svou první domácnost, dostaneme se do finanční nouze nebo když se musíme postavit na vlastní nohy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké trvanlivé potraviny mít v zásobě
Jsou to suché či sterilované potraviny s dlouhou dobou trvanlivosti:
- Suché potraviny a obiloviny - patří sem rýže, těstoviny, ovesné vločky, obilniny (pohanka, jáhly, bulgur) a luštěniny (fazole, hrách, čočka). Hladká, hrubá a polohrubá mouka, krupicový a moučkový cukr, kakao, škrob, popřípadě hotové suché směsi na pečení a vaření.
- Sterilované a konzervované potraviny, které mohou být koupené i domácí (měly by být opatřeny datem výroby). Jedná se hlavně o zavařené maso a hotová jídla, paštiky, zeleninu, ovocné kompoty a šťávy, zeleninové protlaky a omáčky, ale i fazole, med a kondenzované mléko.
- Koření a dochucovadla jsou pro vaření velice důležitá. Rozhodně bychom měli mít sůl, pepř, kmín, sušenou majoránku a česnek, mletou papriku sladkou i pálivou, skořici a bobkový list. Nezapomeneme na sodu, kypřicí prášek, sušené droždí, pudinkové prášky a želatinu.
- Důležitými potravinami do zásoby by měly být čaj, káva, trvanlivé a sušené mléko (včetně kojeneckého), bujóny na dochucení, olej, máslo a ztužený tuk. Sušené houby, zelenina a ovoce, zelené natě, dochucovací pasty a strouhanka jsou nenápadné potraviny, ale ve vaření hrají důležitou roli.
Jaké potraviny by neměly doma chybět
Jsou to základní potraviny, které je vhodné neustále doplňovat:
- Sladké a slané pečivo - chléb, rohlíky, toustový chleba, ale i sušenky pro děti.
- Čerstvá zelenina - brambory, cibule, česnek, mrkev, celer, petržel, hlávkové zelí.
- Ovoce podle potřeby - jablka, pomeranče a všechno sezónní ovoce.
- Trvanlivá uzenina a salámy ve vakuu, slanina, špek, škvarky, uzené maso.
- Mléčné výrobky - tvaroh, jogurt, smetana, mléko a měkké i tvrdé sýry.
- Slepičí vajíčka jsou důležitou součástí zásob potravin v každé kuchyni.
- Mražené maso, ale i čerstvé maso, které vyžaduje okamžité zpracování.
Tyto potraviny patří mezi základ, z kterého uvaříme mnoho chutných jídel pro celou rodinu. Ostatní suroviny a potraviny můžeme doplňovat podle toho, co se chystáme uvařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Doplňované potraviny závisí na chuti a potřebách rodiny. Ty, které používáme k vaření a pečení častěji, máme v zásobě stále. Naopak plněné oplatky, zmrzlina a bonbóny jsou nezdravé a můžeme se jim vyhnout.
Komentáře