

Bramborový guláš
Suroviny
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- měkký salám nebo špekáčky
- sůl
- kmín
- pepř
- sladká červená mletá paprika
- červená mletá paprika pálivá
- 1 sáčková gulášová polévka
Postup přípravy receptu
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem.
Na pánvičce si osmahneme cibulku se salámem. Přidáme jak sladkou, tak pálivou papriku a pepř.
Do zpola uvařených brambor přidáme osmahlou cibulku se salámem a gulášovou polévku, kterou jsme si rozdělali v troše vody.
Necháme ještě tak 10 min povařit. Guláš už nemusíme zahušťovat moukou. Pokud se zdá guláš hustý, přilijeme ještě vodu a necháme povařit.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bramborový guláš
-
Ja delam takto:Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Kuchařka: MoniqueLaMutti
Doba přípravy: 30 minut Bramborová jídla 72 názorů
prev
next
Recept si oblíbilo 100 kuchařů
Recept se mi líbí
Suroviny
uzenina (větší klobáska, točený salám, párky, buřty - co kdo rád)6 větších brambor2 střední cibuleolej2 stroužky česnekusůlpepřsladká mletá paprikapálivá mletá paprikamajoránka250 ml smetany na vařeníhladká mouka
Postup přípravy receptu
Uzeninu nakrájíme na menší kostky, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme si nadrobno.
Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibulku do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.
Mezitím do varné konvice můžeme dát vařit vodu a rozetřít česnek se solí.
Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme sladkou i pálivou paprikou (papriky se nebojíme, u nás jí dáváme poměrně hodně, aby měl guláš pěknou barvičku).
Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou. (Kdybychom nechali papriku déle, zhořkla by).
Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit.
Guláš dochutíme podle toho, jak potřebujeme. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. U nás vítězí jemná chuť a přesto pikantní.
Podáváme s chlebem. -
tento recept je chutný a jednoduchý i manželovi chutnal... a je hlavně levný...
-
dobrej
-
Děláme dost často,je to výborný.MŇam.
-
Ňam
-
Taky občas dělám, je to rychlovka, když nemám čas stát dlouho u plotny. Většinou tento guláš dělám ale klasicky, cibulový základ s paprikou a zahustím moukou.
-
Myslela jsem si, že když udělám tento gulášek, tak manžela asi zklamu, ale opak byl pravdou. Strašně mi ho pochválil a hned se po něm zaprášilo.
-
Je skutočne dobrý, pridávam 1-2 zeleninové papriky, ale podľa obrázku by som povedala, že tam sú tiež.
-
Je to velice dobré, jednoduché a také chutné, zvládne každý muž - svobodný i rozvedený
-
Bramborový guláš máme moc rádi, přidávám ještě papriky a houby, polévku v sáčku také nedávám, ale není to špatný nápad
, někdy zkusím.
-
Ze sáčku většinou dělávám, když spěchám, taky někdy víc naředím a je vylepšená polévka. Nemusí se už tak moc dochucovat a je to rychlovka.
-
tento zemiakovy gulas je u nas v rodine ritual....vzdy ked sa vratim domov do mnichova odniekial, kde som bola bez manzela, tak ma caka uvareny....manzel si vzdy u mna tymto splhne, lebo ho mam velmi rada....ten gulas (pravdaze aj muza
)je zaujimave, ze mimo tejto prilezitosti ho nikdy nevarime. manzel ho nefixuje praskovou polievkou, ale prida viac cibule a jednu cervenu kapiu sviezu a kocku bujonu. mnam