Co se zbytkem strouhanky? 8 tipů, jak ji nápaditě a chutně využít
Věděli jste, že hromádku strouhanky, která vám zůstane téměř po každém obalování řízků, sýrů či zeleniny nemusíte vyhazovat? Můžete ji chutně využít do posledního drobečku jako základ pro další pokrmy, kterým dodá šmrnc a křupavost.
Domácí strouhanku získáme jednoduše nastrouháním staršího pečiva, nejčastěji rohlíků nebo housek. V kuchyni ji dále využíváme k obalování, kde tvoří finální křupavou vrstvu, ale také ji používáme jako pojivo do masových a zeleninových karbanátků. V neposlední řadě lze použít strouhanku jako posyp do plechů a forem, nebo při přípravě drobenek a zapékaných jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se zbytkem strouhanky
Zbytek strouhanky po obalování již není dobré vracet zpět do dózy kvůli možnému množení bakterií z kousků masa a vajec. Kdo má slepice, zpracuje zbytky bez potíží. Nicméně i v kuchyni zbylou strouhanku využijeme chutně a nápaditě:
- Smažené placičky: Jednoduchým řešením je smíchat zbylou strouhanku s vajíčkem, přidat nakrájený sýr, uzeninu nebo nastrouhanou zeleninu, okořenit solí, pepřem či bylinkami a smíchat do husté kaše, kterou následně usmažíme na oleji jako vynikající placičky.
- Knedlíčky: Ze zbytků strouhanky můžeme také udělat skvělé těsto na knedlíčky do polévky na několik způsobů - z kuskusu a pažitky, strouhankové či bramborové.
- Nudle se strouhankou: Tak prosté a přitom tak dobré. Uvařené nudle stačí posypat na másle osmaženou strouhankou, osolit a přelít máslem. Výborný oběd nebo večeře je během chvilky na stole. Ozvláštnit tento pokrm můžeme opečenými lesními hříbky nebo připravit na sladko s medem.
- Květák ve strouhance: Odlehčená, blesková a křupavá verze smaženého květáku je dozlatova osmažená strouhanka, kterou posypeme uvařené růžice květáku. Posolíme a podáváme s bramborami nebo s kaší. Vyzkoušejte kombinaci i s další zeleninou v podobě řapíkatého celeru, fenyklu, kapustiček nebo fazolových lusků.
- Karbanátky a sekaná: Zbytek strouhanky využijeme na zahuštění masových i zeleninových směsí. Směs bude lépe držet pohromadě a po usmažení budou karbanátky krásně křupavé.
- Žmolenka na koláč: Pokud máme sladký zbytek strouhanky (ne po obalování masa nebo ryb), můžeme z něj udělat křupavou drobenku na koláč. Stačí smíchat strouhanku s cukrem a rozpuštěným máslem.
- Posypka: Strouhanka je vynikající posypka zapékaných těstovin a brambor, kterým dodá křupavou kůrku. Můžeme ji smíchat s bylinkami a parmezánem. Když ji opečeme na másle, bude lahodnou posypkou noků se zeleninou, ovocných knedlíků, bramborových šišek nebo povidlových taštiček.
Komentáře