Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát ze zelené čočky budete mít rychle připravený a určitě příjemně zasytí. Zelená čočka se nemusí předem namáčet a uvařená je také během chvilky. Pak už stačí přimíchat ostatní suroviny, které přidají na chuti, a máte hotovo.

Salát ze zelené čočky je ochucen výraznou zálivkou z dijonské hořčice, olivového oleje a vinného octa. Možná se úloha zálivky nezdá být tak důležitá, ale právě ona krásně propojí chutě a jednotlivé suroviny do jednoho harmonického celku.

Jak připravit čočkový salát s vejci

Při přípravě salátu se můžete nechat inspirovat videonávodem na čočkový salát s vejci a dalšími tipy přímo v tomto článku.

  1. Nejprve si nachystejte suroviny, a to 300 g zelené čočky, 1 červenou cibuli, 50–80 g anglické slaniny, 2 lžíce nakládané sladkokyselé kapie, kousek pórku, 1 bobkový list a 2 vejce uvařené natvrdo (nebo na hniličku).
  2. Na zálivku budete potřebovat 3–4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci vinného (nebo balzamikového) octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 špetku cukru, sůl a mletý pepř.
  3. Pusťte se do přípravy salátu. Propláchněte čočku a dejte ji vařit s bobkovým listem. Vařte ji asi 15–20 minut doměkka.

  4. Uvařenou čočku sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout.

  5. Potom nakrájejte slaninu na kousky a opečte ji dokřupava.

  6. Oloupejte cibuli, očistěte pórek i kapii a vše nakrájejte na menší kousky.

  7. Zálivku připravte smícháním všech surovin a dochuťte ji podle vlastní chuti.

  8. V míse smíchejte vychladlou čočku s cibulí, slaninou, pórkem a kapií. Přelijte zálivkou a promíchejte. Nechte vychladit v lednici, aby se chutě propojily.

  9. Podávejte s vejcem vařeným natvrdo nebo na hniličku.

Podívejte se na výběry čočkových receptů, kde se uplatní její různé druhy. Možná budete překvapeni, na jaké rozličné způsoby se dá čočka připravit.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli