Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová polévka s osvěžující letní chutí: Přidejte do ní rajčata a čerstvé bylinky
Zdroj: Toprecepty

Cuketovou polévku jste už vařili mnohokrát? Zkuste ji tentokrát obohatit o čerstvá rajčata, která právě dozrávají, a rázem získáte zcela novou chuť. Výsledný zeleninový krém je osvěžující, s lehce štiplavým nádechem. Chcete-li polévku podávat jako lehkou letní večeři, stačí ji doplnit o čerstvé bylinky a křupavý opečený toust. A máte hotovo.

Krémové polévky jsou vděčným jídlem, když nemáte mnoho času, ale potřebujete rychle zasytit několik prázdných žaludků. Skvěle do nich zpracujete třeba přerostlé cukety nebo jinou plodovou zeleninu – stačí ji krátce orestovat, zalít vývarem a nechat chvíli povařit. Ani s dochucováním si nemusíte dělat starosti. Právě jednoduchost nechá vyniknout chuti samotných surovin.

Cuketová polévka s rajčaty a čerstvými bylinkami

Tuto polévku připravíte dřív, než se všichni doma seběhnou ke stolu.

Do polévky budete potřebovat 2 cukety, 2 větší rajčata a cibuli, které orestujete na dvou lžících oleje. Na zalití si připravte 1 litr vody s kostkou zeleninového bujónu. Na závěr k dochucení využijete trochu soli a čerstvě mletého pepře. Máte-li přístup k čerstvým bylinkám, tak se do polévky určitě hodí čerstvá bazalka, pažitka nebo petrželka.

Dále postupujte podle jednoduchého návodu.

  1. Omyjte cukety a rajčata a nakrájejte je na kostky.

  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

  3. Na rozehřátém oleji cibuli osmažte dozlatova.

  4. Zalijte ji 1 litrem horké vody a přidejte nakrájenou zeleninu.

  5. Přidejte kostku zeleninového bujónu a vařte asi 20 minut. Mohlo by vás zajímat, jak se dá připravit domácí zeleninový bujón do zásoby.

  6. Dále polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

  7. Lehce ji dochuťte solí a pepřem.

  8. Podávejte ideálně s čerstvými bylinkami a opečeným toustem.

Pokud si rádi postup odškrtáváte, podívejte se na náš interaktivní recept. Uvedený recept najdete pod názvem "zdravá cuketová polévka".

Doporučujeme vyzkoušet i přípravu křupavých krutonů, které polévku příjemně doplní a zasytí.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli