Domácí čokoláda byla u babičky vždy oblíbeným mlsáním. Děti se na ni pokaždé těšily
U babičky na tácku s cukrovím se vyjímala tmavá domácí čokoláda, která měla tvar pracnových formiček. Byla jiná než ta kupovaná, měkčí, hodně kakaová a zajímavá. Jako nepečený druh též byla jednoduchá na přípravu.
Domácí čokoláda se připravuje z rozpuštěného tuku (máslo, ztužený tuk, kakaové máslo apod.), do kterého se vmíchají ostatní suroviny. Hmota se vymíchá dohladka a lije do formiček, ve kterých jindy pečeme pracny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na domácí čokoládu od babičky
Kromě formiček potřebujete 250 g tuku, 150–200 g moučkového cukru, 60 g vanilkového nebo kakaového pudinkového prášku (1 a 1/2 sáčku), 1 balíček (100 g) práškového kakaa.
- Tuk zvolna rozpusťte. Nesmí být horký, jen teplý.
- Vmíchejte kakao, prosátý cukr a pudinkové prášky.
- Tip: Zajímavější chuti dosáhnete s domácím vanilkovým cukrem.
- Vymíchejte dohladka.
- Lijte do studenou vodou vypláchnutých formiček a nechte ztuhnout.
- Tip: Když formičky vyložíte barevným staniolem, vyrobíte snadno domácí kolekci, kterou můžete zavěsit na stromek, přesně po vzoru našich babiček.
Domácí čokoládu můžete vylepšit přidáním sekaných ořechů, kousky želatinových bonbonů i burizony. Také můžete pro změnu kombinovat více druhů v jednom kousku. Jistě vás napadnou i další možnosti, jak čokoládu ozvláštnit.
Kromě domácí čokolády doporučujeme vyzkoušet domácí čokoládové špičky podle našeho videoreceptu. Na ořechová kolečka přijde likérový a čokoládový krém, a po vychlazení špičky ještě namočíte do rozpuštěné čokolády.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře