Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

U babičky na tácku s cukrovím se vyjímala tmavá domácí čokoláda, která měla tvar pracnových formiček. Byla jiná než ta kupovaná, měkčí, hodně kakaová a zajímavá. Jako nepečený druh též byla jednoduchá na přípravu.

Domácí čokoláda se připravuje z rozpuštěného tuku (máslo, ztužený tuk, kakaové máslo apod.), do kterého se vmíchají ostatní suroviny. Hmota se vymíchá dohladka a lije do formiček, ve kterých jindy pečeme pracny.

Jak na domácí čokoládu od babičky

Kromě formiček potřebujete 250 g tuku, 150–200 g moučkového cukru, 60 g vanilkového nebo kakaového pudinkového prášku (1 a 1/2 sáčku), 1 balíček (100 g) práškového kakaa.

  • Tuk zvolna rozpusťte. Nesmí být horký, jen teplý.
  • Vmíchejte kakao, prosátý cukr a pudinkové prášky.
  • Tip: Zajímavější chuti dosáhnete s domácím vanilkovým cukrem.
  • Vymíchejte dohladka.
  • Lijte do studenou vodou vypláchnutých formiček a nechte ztuhnout.
  • Tip: Když formičky vyložíte barevným staniolem, vyrobíte snadno domácí kolekci, kterou můžete zavěsit na stromek, přesně po vzoru našich babiček.

Domácí čokoládu můžete vylepšit přidáním sekaných ořechů, kousky želatinových bonbonů i burizony. Také můžete pro změnu kombinovat více druhů v jednom kousku. Jistě vás napadnou i další možnosti, jak čokoládu ozvláštnit. 

Kromě domácí čokolády doporučujeme vyzkoušet domácí čokoládové špičky podle našeho videoreceptu. Na ořechová kolečka přijde likérový a čokoládový krém, a po vychlazení špičky ještě namočíte do rozpuštěné čokolády. 

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky