Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí müsli tyčinky: Připravíte si s námi zdravé mlsání bez cukru a mouky?
Zdroj: Toprecepty

Doma vyhotovená jídla jsou vždy lepší oproti těm kupovaným. Jinak tomu není ani u müsli tyčinek nebo granoly. S lehkostí vás nyní provedeme přípravou vynikajících tyčinek, které si oblíbí celá rodina napříč generacemi.

Rádi byste dětem i sobě dopřáli zdravé mlsání, které je zároveň zasytí a může posloužit jako chutná svačinka? Domácí müsli tyčinky potěší každý mlsný jazýček, navíc si je připravíte přesně podle svých představ a preferovaných chutí. A jak na to?

Jak udělat zdravé domácí müsli tyčinky

Na 10 kusů poctivých domácích müsli tyčinek budete potřebovat 1 hrnek ovesných vloček, 50 g celých neloupaných mandlí, 1/4 hrnku brusinek, 1/4 hrnku rozinek, 1 lžičku skořice, 1 banán a 1 menší jablko nebo 4 lžičky jablečného pyré.

  1. Mandle nasekejte v sekáčku nebo nožem na menší kousky a spolu s ovesnými vločkami je zapečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě, a to po dobu zhruba 10 minut při 180 °C. Musí začít vonět a hnědnout.
  2. Jestliže máte v plánu použít jablko a ne již hotové pyré, je potřeba jablko do pyré zpracovat. Oloupejte ho, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na menší kostičky. Následně nechte jablko v hrnci rozvařit v trošce vody. Vznikne kašovitá hmota podobná jablečné přesnídávce, jen o poznání hustší.
  3. Banán oloupejte, rozmačkejte pomocí vidličky a přimíchejte k němu jablečné pyré, skořici, rozinky a brusinky. Poté přisypte opražené vločky s mandlemi.
  4. Vzniklou směs navrstvěte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a upěchujte do jedné, stejně vysoké roviny. Pečte při 180 °C přibližně 25–30 minut.
  5. Müsli tyčinky krájejte ostrým nožem až po úplném vychladnutí směsi. Jednotlivé tyčinky lze následně ještě dosušit dokřupava - při 100°C zhruba 10 minut.

Tip: Banán a brusinky můžete vyměnit například za kombinaci švestek a červeného rybízu, mandle zase za vlašské ořechy. Pokud toužíte po sladším provedení, sáhněte po medu nebo přírodních sirupech. Fantazii ani chutím se meze nekladou.

A jak dlouho tyto domácí dobroty vydrží? S jistotou vám můžeme sdělit, že týden zcela jistě, déle však nikdy nevydržely - byly snědeny. Chcete-li je připravit do zásoby, zamrazte je. Ty čerstvé jsou však lepší. Zkusíte upéct vlastní müsli tyčinky?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli