Domácí müsli tyčinky: Připravíte si s námi zdravé mlsání bez cukru a mouky?
Doma vyhotovená jídla jsou vždy lepší oproti těm kupovaným. Jinak tomu není ani u müsli tyčinek nebo granoly. S lehkostí vás nyní provedeme přípravou vynikajících tyčinek, které si oblíbí celá rodina napříč generacemi.
Rádi byste dětem i sobě dopřáli zdravé mlsání, které je zároveň zasytí a může posloužit jako chutná svačinka? Domácí müsli tyčinky potěší každý mlsný jazýček, navíc si je připravíte přesně podle svých představ a preferovaných chutí. A jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat zdravé domácí müsli tyčinky
Na 10 kusů poctivých domácích müsli tyčinek budete potřebovat 1 hrnek ovesných vloček, 50 g celých neloupaných mandlí, 1/4 hrnku brusinek, 1/4 hrnku rozinek, 1 lžičku skořice, 1 banán a 1 menší jablko nebo 4 lžičky jablečného pyré.
- Mandle nasekejte v sekáčku nebo nožem na menší kousky a spolu s ovesnými vločkami je zapečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předem vyhřáté troubě, a to po dobu zhruba 10 minut při 180 °C. Musí začít vonět a hnědnout.
- Jestliže máte v plánu použít jablko a ne již hotové pyré, je potřeba jablko do pyré zpracovat. Oloupejte ho, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na menší kostičky. Následně nechte jablko v hrnci rozvařit v trošce vody. Vznikne kašovitá hmota podobná jablečné přesnídávce, jen o poznání hustší.
- Banán oloupejte, rozmačkejte pomocí vidličky a přimíchejte k němu jablečné pyré, skořici, rozinky a brusinky. Poté přisypte opražené vločky s mandlemi.
- Vzniklou směs navrstvěte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a upěchujte do jedné, stejně vysoké roviny. Pečte při 180 °C přibližně 25–30 minut.
- Müsli tyčinky krájejte ostrým nožem až po úplném vychladnutí směsi. Jednotlivé tyčinky lze následně ještě dosušit dokřupava - při 100°C zhruba 10 minut.
Tip: Banán a brusinky můžete vyměnit například za kombinaci švestek a červeného rybízu, mandle zase za vlašské ořechy. Pokud toužíte po sladším provedení, sáhněte po medu nebo přírodních sirupech. Fantazii ani chutím se meze nekladou.
A jak dlouho tyto domácí dobroty vydrží? S jistotou vám můžeme sdělit, že týden zcela jistě, déle však nikdy nevydržely - byly snědeny. Chcete-li je připravit do zásoby, zamrazte je. Ty čerstvé jsou však lepší. Zkusíte upéct vlastní müsli tyčinky?
Komentáře