Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Griotka je sladký ovocný likér červené barvy, který se vyrábí z višní, cukru, alkoholu a koření. Likér je oblíbenou pochoutkou na dámských schůzkách; sladkokyselé višně, nasáklé alkoholem, jsou však báječnou dobrotou i do těsta.

Višně s peckami naložíme do alkoholu a po několika dnech až týdnech je slijeme do lahví. Další, slabší griotku připravíme zalitím scezených višní další várkou alkoholu. Nacucané višně zužitkujeme do moučníků nebo si na nich pochutnáme u televize.

Jak udělat horkou griotku

Nápoj je velice jednoduchý - připravíme ho jen z několika ingrediencí:

  • 50 ml koupené či domácí griotky
  • 150 ml vařící vody
  • citron nebo citronová šťáva

Griotku nalijeme do sklenice, zalijeme ji vařící vodou a vložíme plátek citronu.

Namísto obyčejné vody zalijeme griotku ovocným třešňovým či višňovým čajem a nápoj ochutíme skořicí, hřebíčkem, popřípadě ho trochu dosladíme.

Pokud vás zajímá, jak se dělá domácí griotka, inspirujte se naším videem:

Komentáře

Další tipy a triky