Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem a je záchranou i v případě nečekané návštěvy. Štrúdl a slaní šneci jsou klasikou, ale co zkusit tentokrát něco originálnějšího, a přesto snadného a výborného?

Mít listové těsto v mrazáku vždy po ruce je skoro povinnou výbavou každé kuchyně. Snadno a rychle z něj můžeme připravit sladké moučníky i slané pohoštění. Obzvlášť během oslav a rodinných návštěv je listové těsto opravdovým pokladem, kdy z jednoho balíčku připravíme mnoho chutných variací. Inspirujte se naším návodem na slané dobroty, které si zamilujete. 

Listové těsto naslano a 3x jinak 

Věděli jste, že z listového těsta můžeme upéct hned 3 variace - párky v těstíčku jako šťavnatý hotdog, tyčinky s vůní bazalkového pesta a slané kremrole s oblíbenou pomazánkou? Pojďme se do toho společně pustit. 

Párky v těstíčku

Budete potřebovat: 1 listové těsto, čedar, kečup, hořčici, 5–6 menších párků a vejce na potření. 

  1. Listové těsto rozválejte na plát a nakrájejte rádýlkem nebo nožem na širší obdélníky (pásky). Měly by být zhruba dvakrát delší než párek. 
  2. Každou polovinu obdélníku potřete hořčicí, kečupem, položte párek a přiklopte plátkem čedaru. 
  3. Na druhé polovině těsta udělejte nožem několik vodorovných zářezů a přiklopte na párek se sýrem. Spoje těsta pevně utěsněte
  4. Potřete rozšlehaným vejcem, můžete posypat semínky a pečte v rozehřáté troubě na 200 °C dozlatova, asi 10–15 minut. 

Tyčinky po italsku

Budete potřebovat: 1 listové těsto, bazalkové pesto, černé olivy, parmezán, vejce na potření a podle chuti italské koření. 

  1. Listové těsto rozválejte na plát. 
  2. Na polovinu rozetřete bazalkové pesto, posypte podle chuti na poloviny nakrájenými olivami a nastrouhaným parmezánem
  3. Přiklopte druhou polovinou těsta, nakrájejte na širší tyčinky, které zatočte do spirál
  4. Potřete rozšlehaným vejcem, můžete posypat italským kořením a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dozlatova

Slané kremrole

Na asi 20 kremrolí potřebujete: 300 g listového těsta, sůl, kmín, vejce na potření, cukrářské trubičky a oblíbenou pomazánku na plnění. 

  1. Listové těsto rozválejte do obdélníku, překrojte na dvě poloviny a nakrájejte na pásky asi 20 cm dlouhé a 3 cm široké.
  2. Jednotlivé pásky poté namotejte na cukrářské trubičky a lehce dlaní poválejte. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí a kmínem.
  3. Upečte na plechu vyloženém pečicím papírem v rozehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut
  4. Po vychladnutí naplňte oblíbenou pomazánkou. Může to být třeba naše budapešťská. Plnění jde nejlépe pomocí cukrářského sáčku nebo sáčku s ustřihnutou špičkou. 

Slané variace z listového těsta si můžete upéct podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Z listového těsta můžeme také udělat vynikající jednohubky.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky