Jak rozválet těsto do tvaru obdélníku: Rady a tipy pro správný tvar
Krájení těsta na čtverce při přípravě šátečků, taštiček a knedlíků vyžaduje vyválení těsta do obdélníku, abychom neměli příliš odřezků. Správné vytvarování plátu těsta usnadní práci i při pečení štrúdlů a závinů.
Válení těsta je snadné - ale rozválení těsta do obdélníku je trochu složitější. Chceme mít rovný tvar, ale těsto náhle "dostane uši" - rohy se vytáhnou a prostředek těsta zůstane prohnutý, takže musíme celý kraj odříznout. Jak tomu předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na rovné okraje těsta
Poradíme vám s lineckým, listovým nebo jogurtovým těstem:
- Těsto upravíme do tvaru kvádru a rozválíme ho na silnější placku.
- Můžeme vidět, že se rohy těsta začínají vytahovat jako uši.
- Položíme váleček napříč těsta k protilehlým rohům a rozválíme.
- Pak váleček otočíme ke zbývajícím dvěma rohům a zase válíme.
- Opakujeme podle potřeby, dokud nemá těsto požadovaný tvar.
- Uši se srovnají a okraj zůstane rovný, což oceníme při přípravě závinu.
Pěkný obdélník těsta potřebujeme hlavně při pečení štrúdlu - zkuste to podle našeho videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Rozvalování těsta na cukroví snadno a jednoduše: Jak na to? Video vám napoví
Komentáře