5 častých chyb při skladování máku: Poradíme, jak mák uložit, aby vydržel co nejdéle
Mák je cennou surovinou naší kuchyně. Používáme buď celá maková zrnka na posypání pečiva před pečením, nebo mletý mák, který má velmi široké využití především ve sladké kuchyni. Hodí se do výborných sladkých náplní koláčů a buchet, všechny makové moučníky jsou oblíbenou dobrotou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při skladování máku
Vzhledem k tomu, že mák obsahuje vysoké procento tuku, tak je náchylný ke žluknutí, a proto je důležité zvolit správný způsob jeho skladování, trvanlivost pak bude vyšší. Jaké jsou časté chyby při skladování máku?
- Skladování víceletého máku, který již nemá příliš dobrou chuť: Mák si raději kupujeme vždy jen na následující rok po sklizni. Za rok si koupíme zase nový.
- Skladování na teplém místě: Mák raději skladujeme v chladnu, aby jeho trvanlivost byla co nejdelší.
- Příliš dlouhé skladování pomletého máku: Mák nejdéle vydrží ve formě celých a neporušených semen. Mletí provádíme až co nejpozději před plánovaným využitím.
- Skladování máku v otevřených nádobách: Do máku se snadno dostanou škůdci, proto raději nádoby dobře uzavřeme.
- Skladování ve vlhkém prostředí: Navlhlý mák mohou napadnout plísně.
Tip: Pomletý mák můžete uložit do mrazničky, v tom případě si zachová svou kvalitu a nebude žluknout. Odebírejte podle potřeby.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 4 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Banana split
Přidáno před 5 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 18 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 19 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sklízet a vyklepávat mák. Víte, proč ručně sklizený a vyklepaný chutná nejlépe?
Jak připravit bramborové šišky s mákem? Důležitý je výběr brambor i rychlost přípravy
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře