Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnkové buchty na plech jsou oblíbené mezi začátečníky pro rychlou přípravu a snadné odměřování. To platí i pro tuto buchtu, která se skládá z kakaového korpusu a tvarohového mramorování, které jí dodává příjemnou vláčnost.

Kombinace tmavé a světlé barvy vypadá skvěle a buchta zrovna tak chutná. K odměřování je nejlepší mít vyčleněný hrnek, který má tu správnou osvědčenou velikost. Buchta je nakypřená práškem do pečiva, což samo o sobě znamená, že je velmi snadná

Hrnková buchta s tvarohem

Pokud vybíráte chutnou a spolehlivou buchtu, kterou byste upekli pro návštěvu, tento recept je sázka na jistotu.

Na jeden plech budete potřebovat 1 hrnek moučkového cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 vajíčka, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr. Na vyložení plechu si připravte pečicí papír nebo plech vytřete tukem a vysypte hrubou moukou.

Na tvarohovou náplň si připravte 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 1 hrnek cukru moučka, 2 vajíčka, 1 hrnek mléka a 2 vanilkové cukry.

  1. Plech vytřete tukem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení.
  2. Do mísy prosejte cukr, přidejte k němu olej, vajíčka a mléko. Poté krátce šlehejte.
  3. Dále přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a vanilkový cukr. Společně vše smíchejte.
  4. Do druhé misky dejte suroviny na tvarohovou náplň a dobře promíchejte. Jde to dobře tyčovým mixérem, v náplni pak nezůstanou hrudky. 
  5. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně je na něj upravte. Další vrstvu bude tvořit tvarohová náplň, po nalití ji jemně vidličkou nebo špejlí promíchejte, vzniknou pak ozdobné "obláčky". 
  6. Tip 1: Na buchtu můžete ještě rozložit zavařené meruňky (jen menší množství), buchta tím získá svěžest a ovocnou příchuť. 
  7. Buchtu dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečte ji přibližně 25 minut.
  8. Tip 2: Správné propečení zjistíte, když provedete zkoušku špejlí. Znamená to, že když zapíchnete doprostřed buchty špejli, nemělo by na ní ulpět žádné syrové těsto. Špejle by měla zůstat suchá.
  9. Buchtu krájejte až po úplném zchladnutí, protože pak zpevní. Nejchutnější je až druhý den, když kakaová část více "natáhne" tvarohovou vrstvu.

Jak se vám buchta povedla? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky