Kdy a jak sklízet dýně? Při dobrém postupu a správném skladování nám dýně v dobré kvalitě vydrží až do jara
Dýně sklizené ve správné zralosti jsou vlastně přirozenou a trvanlivou domácí konzervou. Sklizeň dýní má jednoduchá pravidla, stačí se jimi řídit a poté dýně správně uskladnit. Pak již jen můžeme zkoušet další a další výborné recepty.
Dýně jsou chutnou a výživnou součástí našeho jídelníčku. Nejlepší jsou z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není složité. Stačí jim dostatek prostoru, vláha, výživná půda a dobrá poloha. Úroda bývá vysoká a při dobrém skladování vydrží celou zimu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a jak sklízet dýně
Správné načasování sklizně je základem úspěchu:
- Dýně musí být dobře vyzrálé, pak jsou trvanlivé.
- Sklízíme je i se stopkou, v délce přibližně 5 cm. Můžeme si vzít na pomoc zahradní nůžky.
- Sklizeň provádíme během příjemných slunečných a suchých dnů, zavčas než se objeví první ranní mrazíky, což je obvykle koncem září.
- Ke skladování se hodí pouze zdravé kusy - nesmí být potlučené, proto s nimi při sklizni zacházíme opatrně.
- Dýně napadené hnilobou si domů nenosíme, nejsou vhodné ke konzumaci.
- Sklizené dýně rozložíme na suchém a vzdušném místě, přes den je můžeme dát na slunce, pozvolna se dosuší a stopky zaschnou.
- Poté dýně teprve očistíme, omyjeme z nich zbytky zeminy a uložíme je.
Které dýně spotřebovat nejdříve
Začneme tím, co by dlouho nevydrželo, ale je vhodné ke konzumu:
- Nejdříve spotřebujeme kusy, které ještě nejsou dostatečně vyzrálé, ale sklidili jsme je, protože již hrozily první ranní mrazíky.
- Menší kusy spotřebujeme dříve než velké.
- Dále spotřebujeme kusy, které jsme sklidili bez stopek. Místo po stopce se totiž může stát vstupní branou pro infekci a dýně by se mohla začít kazit.
Dýňových dobrot a specialit je mnoho. Jedním z lákavých jídel jsou kuřecí kousky v dýňové omáčce, které snadno připravíme podle názorného videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 1 hodinou
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 1 hodinou
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 15 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 16 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Komentáře