Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy a jak sklízet dýně? Při dobrém postupu a správném skladování nám dýně v dobré kvalitě vydrží až do jara
Zdroj: Unsplash

Dýně sklizené ve správné zralosti jsou vlastně přirozenou a trvanlivou domácí konzervou. Sklizeň dýní má jednoduchá pravidla, stačí se jimi řídit a poté dýně správně uskladnit. Pak již jen můžeme zkoušet další a další výborné recepty.

Dýně jsou chutnou a výživnou součástí našeho jídelníčku. Nejlepší jsou z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není složité. Stačí jim dostatek prostoru, vláha, výživná půda a dobrá poloha. Úroda bývá vysoká a při dobrém skladování vydrží celou zimu.

Kdy a jak sklízet dýně

Správné načasování sklizně je základem úspěchu:

  1. Dýně musí být dobře vyzrálé, pak jsou trvanlivé. 
  2. Sklízíme je i se stopkou, v délce přibližně 5 cm. Můžeme si vzít na pomoc zahradní nůžky.
  3. Sklizeň provádíme během příjemných slunečných a suchých dnů, zavčas než se objeví první ranní mrazíky, což je obvykle koncem září.
  4. Ke skladování se hodí pouze zdravé kusy - nesmí být potlučené, proto s nimi při sklizni zacházíme opatrně.
  5. Dýně napadené hnilobou si domů nenosíme, nejsou vhodné ke konzumaci.
  6. Sklizené dýně rozložíme na suchém a vzdušném místě, přes den je můžeme dát na slunce, pozvolna se dosuší a stopky zaschnou.
  7. Poté dýně teprve očistíme, omyjeme z nich zbytky zeminy a uložíme je. 

Které dýně spotřebovat nejdříve

Začneme tím, co by dlouho nevydrželo, ale je vhodné ke konzumu:

  • Nejdříve spotřebujeme kusy, které ještě nejsou dostatečně vyzrálé, ale sklidili jsme je, protože již hrozily první ranní mrazíky.
  • Menší kusy spotřebujeme dříve než velké.
  • Dále spotřebujeme kusy, které jsme sklidili bez stopek. Místo po stopce se totiž může stát vstupní branou pro infekci a dýně by se mohla začít kazit.

Dýňových dobrot a specialit je mnoho. Jedním z lákavých jídel jsou kuřecí kousky v dýňové omáčce, které snadno připravíme podle názorného videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky