Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně patří mezi náročnou plodovou zeleninu. Bez tepla, dostatečného zavlažování a pořádné zásoby živin se jim nedaří. Pěstujeme je z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic. Velmi oblíbenou dýní poslední doby je hokkaido, její krásně zbarvené plody výborně chutnají a nemusí se před použitím loupat.

Pěstování tykví není náročné, ale stejně jako u dalších druhů zeleniny je potřeba těmto rostlinám dopřát vhodné podmínky. Jejich semena vyséváme buď přímo na zvolené stanoviště nebo si rostliny předem předpěstujeme. Postupujeme podobně jako u okurek. Každá z variant má své výhody.

Kdy vysévat dýně

Předpěstováním se postaráme o časnější plodnost, ale při přímém výsevu rovnou na stanoviště je postup jen minimálně pracný a rostliny se nemusí vyrovnávat s nároky na přesazení.

  1. Při předpěstování v kelímcích nebo květináčích výsev provádíme již od poloviny dubna. Do volné půdy rostliny přesadíme až v polovině května, jakmile pomine nebezpečí jarních mrazíků. Mulčování (textilií nebo přírodními materiály) a přikrývka bílou netkanou textilií zlepší teplotní podmínky.
  2. Pokud dáváme přednost přímému výsevu, stačí semínka vyset v polovině května. Pokud je příznivé počasí i předpověď, lze výsev provést i dříve, abychom se dočkali časnější úrody. V tom případě se rozhodně vyplatí výsev přikrýt bílou netkanou textilií. Když navíc semínka vysejeme na záhon pokrytý černou textilií, rostlinky budou mít ještě větší teplotní pohodu. S úspěchem lze využít také tunely k pěstování.

Přestože dýně milují teplo, je dobré vědět, že jsou na teplotu méně náročné než další plodová zelenina. To znamená, že se jim daří i tam, kde je pro okurky na venkovních záhonech chladno.

Dýně je báječná, plody se hodí na přípravu polévek, k pečení v troubě, do pomazánek i moučníků. Na sklizeň se můžete naladit s následujícím videoreceptem.

 

Komentáře

Další tipy a triky