Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indická kuchyně je známá jednoduchými pokrmy, z nichž je většina vegetariánská. Výrazně aromatickou chuť jim dodávají kořeněné orientální omáčky, do kterých se tyto pokrmy nebo pečivo namáčejí.

Samosa jsou orientální taštičky trojúhelníkového tvaru ze skládaného těsta, plněné masovou nebo zeleninovou náplní a smažené na oleji dozlatova. Servírují se spolu s kořeněnými indickými omáčkami čatní nebo s jogurtovou omáčkou zvanou raita.

Z předepsaných surovin připravíme pružné a nelepivé těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • 120 ml vody
  1. Vypracované těsto necháme v lednici odpočinout po dobu 30–60 minut. Po této době kouli těsta vyndáme, rozdělíme na 8 dílů a každý díl rozválíme do tvaru dlouhého oválu. Placky rozkrojíme na poloviny a naplníme nádivkou.
  2. Nádivku připravíme z uvařených brambor, cibule a hrášku orestovaných na česneku s kořením a zázvorem. Přidat můžeme strouhanou mrkev, vařenou čočku či hrách, nasekané kuřecí maso nebo mleté skopové maso.
  3. Lepidlo na taštičky umícháme z hladké mouky a vody do hustého těstíčka. Směsí potřeme okraje placky. Dvě strany přeložíme přes sebe do tvaru kornoutku. Kulatou stranu přilepíme jako klopu obálky - taštička získá tvar trojúhelníku.

Omáčky k taštičkám samosa

Indické omáčky jsou známé svou výrazně kořeněnou chutí. K jejich přípravě se používá skořice, zázvor, kari, kardamom, hřebíček, chilli, kurkuma, koriandr, česnek, badyán a mnoho jiných druhů koření. Nejznámějšími omáčkami jsou sladkokyselé čatní z ovoce a zeleniny, jogurtová raita, arašídová omáčka a jiné. Plněné taštičky se podávají na podnose spolu s miskami různých omáček.

Dáváte přednost nadýchanému pečivu, které můžete plnit různými náplněmi? Zkuste si podle našeho videa připravit placky z kynutého těsta - indické naan:

Komentáře

Další tipy a triky