Samosa - indická plněná taštička

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Slané pečivo 4 názory

Suroviny

Těsto na 10 ks:
1 hrnek hladké mouky
2,5 PL oleje
zarovnaná 1 KL soli
cca 1/2 hrnku vody
Náplň:
1 brambor uvařený ve slupce
1 šalotka nebo malá cibule
hrst mraženého hrášku
1 větší stroužek česneku
1 KL nastrouhaného zázvoru
chilli paprička nebo drcené chilli podle chuti
zelený koriandr
koření po špetkách: garam masala, římský kmín, kurkuma, hnědé hořčičné semínko
olej
sůl
Rájta:
bílý jogurt
salátová okurka
česnek
máta, koriandr
sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat.

  2. Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout.

  3. Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video níže). Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vytlačte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo.

  4. Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova, v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou.
    Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.

Poznámka

Samosy jsou smažené indické plněné taštičky. Většinou se plní směsí brambor a zeleného hrášku, která je ochucena kořením, zázvorem a česnekem. Podávají se buď s rájtou nebo pikantním chutney. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Dám vám sem odkaz na video, v němž uvidíte, jak z těsta vytvořit kornoutek, který se posléze plní a lehce uzavře. Žádná věda. Pokud byste můj popis postupu nepochopili, video zde https://www.youtube.com/watch?v=0z3kSj184oo

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Samosa - indická plněná taštička

Tématické fráze: samosa recept samosa samosy recept plněné taštičky recept samosa plněné taštičky z jogutrového těsta samoza recept samusa recept plněné taštičky z listového těsta video plněné taštičky z brambor samoza recepty samosa plněná zeleninou taštičky plněné bramborami indická samoza s bezlepkové plněné tasticky recepty samoza slané plněné taštičky plnene tasticky zeleninou smazene samoza idická samosa

Zapomněl/a jsem heslo