Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Instantní sušené droždí slouží k přípravě kynutého těsta bez použití kvásku
Zdroj: Pixabay, allybally4b

Instantní sušené droždí jsou práškové kvasinky, které v těstě reagují s tekutinou, cukrem a škrobem, který je v něm obsažen - přitom produkují oxid uhličitý a alkohol ve formě bublinek, díky kterým těsto nakyne.

Instantní sušené droždí (IDY) není totéž co aktivní sušené droždí (ADY). Slovo "instant" označuje rychlost procesu, kterým droždí spolupracuje přímo s těstem, na rozdíl od aktivního droždí, které musí reagovat s teplou tekutinou a cukrem.

Jaké jsou výhody instantního droždí

  • Droždí se nemusí aktivovat - funguje se suchými i mokrými ingrediencemi.
  • Prodává se v malých sáčcích, které se dobře skladují a dlouho vydrží
  • Droždí se hodí k pečení i pro úplné začátečníky, protože není potřeba kvásek.

Kam použít instantní droždí

Do všech těst, která musí kynout. Trvá jim to o něco déle než z čerstvého droždí a těsto musí být v teple, ale jeho příprava je o to snazší - nemusíme připravovat kvásek. Jedné kostce čerstvého droždí odpovídají dva sáčky instantního droždí. Přidáváme ho do mouky nebo do tekutiny a po vykynutí těsta z něj připravujeme knedlíky, koláče i chléb.

V našem videu se můžete podívat na přípravu buchet honzovek a rozhodnout se přitom, zda použijete sušené nebo čerstvé droždí:

(Zdroj: https://www.stadlermade.com/cs/pizza/p%C5%99%C3%ADsady/instantn%C3%AD-su%C5%A1en%C3%A9-dro%C5%BEd%C3%AD/)

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli