Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust začíná 7. ledna po Třech králích a vrcholí tři dny před Popeleční středou. Je to období oslav, zabijaček, svateb, maškarních průvodů, jídla, tance a oslavování konce zimy, poté přichází 40 dní půstu.

Masopust je tradičně spojen s maškarami, zabijačkami, sladkým pečivem, smaženými moučníky, vínem a kořalkou. Oslavuje se končící zima a blížící se jaro. Vaří a peče se nejen pro rodinu, ale také pro hosty a pro maškary, které v tuto dobu obchází všechna stavení.

1/16

    1 z 16

    Jitrnice

    Jitrnice

    Tradičními masovými výrobky při zabijačce jsou jitrnice a jelítka. Při jejich přípravě se míchá sekané vařené maso a játra s vývarem, žemlí a spoustou česneku a koření. Do jelítek patří kroupy a krev, která jim dává jejich typickou černou barvu. Umíchanou směs narážíme do střívek a konce zašpejlujeme. Jelita a jitrnice podáváme s chlebem, křenem a kysaným zelím nebo s vařenými bramborami.

    2 z 16

    Smetanové koblihy

    Smetanové koblihy

    Koblihy patří mezi nejoblíbenější masopustní moučníky. Připravují se nejen z kynutého těsta, ale také z tvarohového, šlehačkového nebo majonézového. Koblihy smažíme na tuku nebo je pečeme v troubě, ale vždy jsou naplněny dobrou marmeládou. Koblihy jsou nedílnou součástí celého masopustu a hodů, výslužkou pro maškary a občerstvením pro hosty. 

    3 z 16

    Zabíjačková polévka

    Zabíjačková polévka

    Ovarová nebo zabijačková polévka (prdelačka) je výborným spojením masového vývaru s kousky masa, krve, česneku, majoránky a koření. Do polévky se přidávají vařené kroupy, rýže, čočka nebo fazole, které dodají polévce hustotu a vydatnost. Horkou hustou polévku s výraznou chutí si můžeme dopřát k svačině, k obědu i k večeři, ale můžeme ji také zamrazit - masopustní období je dlouhé.

    4 z 16

    Fánky - boží milosti

    Fánky - boží milosti

    Boží milosti jsou výbornou masopustní a velikonoční pochoutkou. Připravují se z hladké mouky, cukru, másla, kysanky, bílého vína a žloutků. Odpočinuté těsto rozválíme, zubatým radýlkem nakrájíme na čtverce nebo obdélníky a ty ještě uprostřed dvakrát prořízneme. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje a horké obalujeme v moučkovém cukru. Jsou hodně křehké.

    5 z 16

    Ovar s jablkovým křenem

    Ovar s jablkovým křenem

    Vařené vepřové maso je základem při přípravě zabijačkových dobrot. Z uvařeného masa připravujeme jitrnice, jelita, prejt, tlačenky, polévky a sulc. Samotné maso je výborné podávané za tepla nebo za studena s křenem, hořčicí a chlebem. Z vývaru uvaříme česnečku, ovarovou polévku nebo ho zamrazíme na později jako polotovar pro další polévky. 

    6 z 16

    Pečené buchty

    Pečené buchty

    Buchty z kynutého těsta patří k dalším tradičním masopustním pokrmům. Díky náplni z máku, povidel nebo tvarohu vydrží dlouho vláčné. Buchty nesmí o masopustu chybět na stole - pokud se snědí, je hned zaděláno na jiné. Hotové buchty se potírají máslem s rumem a sypou práškovým cukrem. V některých oblastech se do náplně přidává i ovoce - strouhaná jablka nebo rozinky namočené v rumu.

    10 z 16

    Vdolky

    Vdolky

    Kdo má rád kynuté koblihy, musí o to více milovat vdolky. Na rozdíl od koblih jsou vdolky zploštělé, s prohlubní uprostřed. Po usmažení v tuku získají bílý kroužek po obvodu. Mažou se švestkovými povidly nebo ovocnou marmeládou, zdobí kopečkem ušlehaného tvarohu s cukrem. V některých krajích se koblihy sypou strouhaným perníkem nebo mákem s cukrem.

    12 z 16

    Babiččiny koláčky

    Babiččiny koláčky

    Vítanou součástí masopustních hodů a výslužek jsou nejrůznější koláčky a šátečky. Připravují se z různých druhů těst a plní libovolnými nádivkami, sypou máslovou drobenkou nebo mažou máslem s rumem. Ty nejsnadnější jsou z listového těsta. Naopak dvojctihodné koláče se svou dvojí náplní jsou opravdu luxusní záležitostí, kterou se může pochlubit zkušená hospodyňka. 

    13 z 16

    Sulc z vepřových nožek

    Sulc z vepřových nožek

    Po uvařených vepřových nožičkách, kůžích a kolenech zbyde kořeněný vývar, který redukováním a posléze vychlazením zrosolovatí a zatuhne. Toho využijeme při přípravě světlých i tmavých tlačenek a při výrobě sulcu - huspeniny. Teplým vývarem můžeme zalít nejen čisté maso, ale také vařenou, na kousky pokrájenou zeleninu, kyselé okurky a vejce natvrdo. S cibulí, octem a pepřem jde o oblíbenou pochoutku.

    14 z 16

    Trdelník - LvK

    Trdelník - LvK

    Další tradičním pečivem v době masopustu jsou trdelníky z kynutého těsta. Těsto se motá na válce, kterým se říká trdla, na kterých se trdelníky také pečou. Po upečení se potírají máslem a obalují v cukru se skořicí nebo mletých oříšcích. Místo trdelníků můžeme připravit kremrole z listového těsta, které jsou rychlejší a snadnější na přípravu. Plníme je šlehačkou nebo bílkovým sněhem s cukrem.

    15 z 16

    Zabíjačkový guláš

    Zabíjačkový guláš

    Zabíjačkový guláš je opravdovou pochoutkou při každé zabíjačce a výborným obědem v masopustní době. Základem guláše je cibule, paprika, česnek, odřezky z vepřového masa, kousky jater, sleziny, ledvinky a srdce. Maso se podlévá silným vývarem a po uvaření zahušťuje strouhaným tvrdým chlebem nebo vepřovým mozečkem. Guláš, ozdobený kolečky cibule, podáváme s pečivem nebo houskovým knedlíkem.

    16 z 16

    Slané preclíky

    Slané preclíky

    Oblíbeným pečivem, po kterém sáhne každé dítě i dospělý, je preclík. Připravuje se z kynutého těsta, které se před pečením potírá rozšlehaným vejcem, sype celým mákem, solí, kmínem nebo sezamem. Výhodou preclíků je jejich dlouhá trvanlivost, jelikož jde o suché pečivo. Ze stejného těsta můžeme připravit dlouhé tyčky nebo krátké tyčinky, kterými se dají nabírat různé pomazánky jako vidličkou.

1/16

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky