Honzovy kynuté buchty

Suroviny 24 kousků

520 g hladké mouky
260 g mléka
120 g sádla
80 g cukru
2 vejce
1 sušené droždí (7 g)
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu ve staniolu
50 g cukru
2 žloutky
10 g kukuřičného škrobu
10 ml rumu
vanilka a citrónová kůra dle chuti
Maková náplň:
180 ml mléka
120 g mletého máku
60 g cukru
90 g povidel
1 lžíce rumu
1/2 lžičky skořice
máslo na potření buchet

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme mléko s droždím a necháme 10 min odležet. Toto se dělá proto, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne bublat. Pokud ne, bylo špatné a je nutné vzít nové mléko a droždí. K mléku s droždím přidáme cukr, vejce, sádlo a mouku. Důkladně hněteme alespoň 5 min. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hod).

  2. Nyní připravíme makovou náplň, aby stihla vychladnout. Do vroucího mléka s rumem vsypeme mák a cukr, za stálého míchání vaříme přibližně 5 minut. Odstavíme, vmícháme povidla se skořicí a necháme vychladnout. V misce rozetřeme dohladka všechny suroviny na tvarohovou náplň. Pekáč o velikosti přibližně 30x40 cm důkladně vymažeme máslem.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Krátce prohněteme a rozdělíme na 24 kousků. Rukama uděláme placky, do středu každého kousku dáme část náplně. Spojíme k sobě všechny kraje, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory. Spojem dolů položíme na vymazaný plech, mezi jednotlivými buchtami necháváme rozestupy 1-2 centimetry. Troubu zahřejeme na 180°C. Všechny uzlíčky vydatně potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem, po upečení tak půjdou buchty snadno od sebe.

  4. Pekáč vložíme do trouby, pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 40 minut do zlatohněda. Buchty nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na nás usmějí pěkně buclaté tvary. Buchty vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout, poté je překlopíme vzhůru nohama, sundáme pekáč a necháme zcela vychladnout. Babičky je prý takto rovnou cukrovaly, já je přetáčím zpátky a až poté cukruji.

Poznámka od kuchařky

* Můj web: http://www.miskakulicka.cz/

Komentáře k receptu Honzovy kynuté buchty

  • MiskaKulicka MiskaKulicka(autorka receptu)

    yanull: děkuji :-K já s hustotou nemám problém, asi i záleží na poměru máku a mléka, nevím, nemám zkušenost ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Buchty jako malované :-K. Mám vyzkoušeno, že cukrem maková náplň řídne, proto ho nejprve svařím jen s mlékem a potom osladím. ;-)

    Odpovědět