Italská rajčatová polévka: Dopřejte si osvěžující chuť zralých a sladkých rajčat
Rajčatová polévka patří k oblíbeným jídlům nejen u dětí. Je příjemně sladká, lehce nakyslá a plná chuti čerstvých rajčat. Připravuje se snadno a rychle, a pokud ji doplníte těstovinami nebo rýží, promění se ve vydatné jídlo, které skvěle zasytí. Na závěr ji stačí ozdobit kvalitním sýrem a čerstvými bylinkami.
Italská rajčatová polévka chutná nejlépe z čerstvých, zralých rajčat, ale skvěle se podaří i z rajčat sterilovaných. O výraznější chuť se postará snítka tymiánu, kterou necháme v polévce krátce vyvařit, a svěží tečku dodá nasekaná bazalka přidaná až na závěr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit rajčatovou polévku
S přípravou vám pomůže praktický videonávod na italskou rajčatovou polévku. Postupovat můžete různými způsoby. Rajčata lze předem oloupat, ale není to nutné, protože polévku můžete na závěr propasírovat přes síto. Pokud si však dáte práci s loupáním už na začátku, stačí pak polévku jen rozmixovat ponorným mixérem a získáte tím i příjemně hustou konzistenci.
Recept na italskou rajčatovou polévku
Na základ polévky budete potřebovat 4 lžíce oleje, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kg rajčat (nebo 2 plechovky sterilovaných), 1 l vývaru. Na ochucení sůl, mletý pepř, cukr krupici (podle chuti), 8 lístků bazalky, 1 snítku tymiánu. Na zjemnění 100 ml smetany a na zavářku 50 g vařené rýže (nebo drobných těstovin). Na závěr polévku na talíři doplňte 1 hrstí strouhaného tvrdého sýra, krutonky, crème fraîche (podle chuti).
-
Oloupejte česnek a cibuli, nakrájejte ji nadrobno, česnek nasekejte.
-
Rajčata omyjte, nakrájejte, případně oloupejte, nebo použijte konzervovaná.
-
Na oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte rajčata a zalijte vývarem.
-
Vařte asi 20 minut, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti.
-
Směs propasírujte přes síto.
-
Přidejte tymián, smetanu a rýži nebo těstoviny, krátce povařte.
-
Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku.
-
Na talíři doplňte krutony, posypte sýrem a podle chuti přidejte crème fraîche.
Podobně oblíbeným pokrmem italské kuchyně, jako je rajčatová polévka, je i boloňská omáčka na špagety. Podívejte se, jak boloňskou omáčku připravit co nejlépe.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře