Jablečný koláč s ovesnými vločkami: Je křupavý a zároveň šťavnatý, pochutnáte si
Také milujete koláče s vůní másla, jablek a skořice? Pro změnu můžete vyzkoušet lehce zdravější variantu, tentokrát s ovesnými vločkami. Příprava moučníku je snadná, přitom složení zaujme svou originalitou. Koláč se báječně hodí jako dezert pro chladnější dny roku.
Díky ovesným vločkám bude mít váš koláč příjemně křupavou texturu a oříškovou chuť, navíc nemusíte mít zbytečné výčitky svědomí, že si dopřejete sladký dezert. Kombinace ovesných vloček, šťavnatých jablek a voňavé skořice je naprosto úžasná, protože jednotlivé složky se perfektně doplňují. Jablka se postarají o vláčnost, proto nemějte obavy, že koláč bude suchý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Podle úvodního videoreceptu jablečný koláč s ovesnými vločkami hravě zvládnete. Připravte si potřebné suroviny a řiďte se postupem, který je rozepsaný v následujících krocích.
- Na 1 plech (cca 20 x 20 cm) budete potřebovat 4 šťavnatá jablka, 135 g ovesných vloček, 150 g hladké mouky, 230 g cukru krupice, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 špetku soli a 180 g másla.
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte ovesné vločky, cukr, skořici a sůl. Poté vše dobře promíchejte.
- Tip: Můžete přidat ještě trochu nasekaných vlašských ořechů a rozinky.
- Směs rozdělte na tři stejně velké části.
- Rozehřejte máslo a nechte ho lehce zchladnout.
- Umyjte jablka, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte je.
- Na dno tukem vymazaného a moukou vysypaného menšího plechu nasypte 1/3 suché směsi a rozprostřete ji. Příliš směs nemačkejte na dno, nechte ji spíše načechranější.
- Jako další vrstvu rozložte polovinu nastrouhaných jablek. Vrstvy střídejte, s provedením vám pomůže video, horní vrstvu pak bude tvořit poslední třetina směsi.
- Koláč rovnoměrně polijte zchladlým rozpuštěným máslem. Másla určitě nedávejte méně, než je uvedeno v rozpisu.
- Moučník pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 40 minut, dokud se všechno máslo nevsákne a povrch koláče nezezlátne.
- Po vychladnutí servírujte.
Doporučujeme k přečtení zajímavé komentáře, které jsou uvedené pod receptem. Píšou je obvykle ti, kdo už postup vyzkoušeli. Dozvíte se z nich zajímavé rady, alternativy uvedených surovin a také různá poučení, např. že můžete ubrat trochu cukru a moučník bude i tak skvělý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nenechte se odradit méně obvyklým využitím ovesných vloček a koláč si vychutnejte. Nejspíš vás příjemně překvapí výbornou chutí.
Přejeme, ať se pečení vydaří a dobrou chuť.
Komentáře