Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování cibule je snadné a bývá úspěšné. Jednoduché je použít sazečku, kterou vysadíme do zahrady brzy na jaře nebo také také už na podzim (ozimá cibule). Cibule rychle roste a během té doby si rádi pochutnáváme na její zelené nati. V průběhu července začne zasychat a dozrávat ke sklizni.

Ozimá cibule se sklízí již v průběhu června, ale na jaře vysazená cibule dozrává později, obvykle v polovině července - v závislosti na oblasti, ve které žijeme. Cibule, kterou pěstujeme ze semínek dorůstá do sklizňové zralosti teprve v srpnu nebo až v září. Začínajícím pěstitelům poradíme, jak poznat správný čas ke sklizni.

Kdy sklízet cibuli k uskladnění

Správně zralá cibule je po usušení trvanlivá, ale cibuli k brzké spotřebě můžeme sklízet i dříve. Jak poznat zralou cibuli, která nám vydrží?

  • Nať cibule začíná žloutnout a usychat, poté i polehávat. Jakmile se nať položí, už nečekáme a cibuli sklidíme. 
  • Pro sklizeň si vybereme suchý slunečný den, cibuli nesklízíme po dešti a ani ji před sklizní nezaléváme. Vlhko snižuje trvanlivost a zhoršuje skladovatelnost.

Jak sklízet cibuli

Sklizeň cibule je snadná a rychlá.

  • Cibuli stačí jemně chytit za nadzemní část (za osychající nať) a zatáhnout. Pokud jde vytáhnout hůře, pomůžeme si ostrou zahradní lopatkou, rýčem nebo rycími vidlemi. 
  • Nať nikdy neodtrháváme ani neodstřihujeme. Neodstraňujeme ani vrchní slupku. 
  • Sklizenou cibuli rozložíme v jedné vrstvě na místo, kde bude v následujících dnech osychat (cca 3–4 týdny). Ideální je vzdušné a suché místo pod střechou, kde na cibuli bude část dne svítit slunce. 

Jak skladovat cibuli

Teprve když cibule důkladně proschne, odrolíme rukou jemně vrchní slupku a nať, poté ji uskladníme na suchém, chladném a vzdušném místě, kde by měla vydržet až do jara. Během skladování ji občas zkontrolujeme.

  • Cibuli skladujeme v bedničkách nebo v papírových krabicích (otevřených) ideálně v jedné vrstvě.
  • Můžeme ji také svázat do svazků a zavěsit.
  • Lze použít i síťky, které s cibulí zavěsíme.

Cibule je pro naši kuchyni cennou surovinou, přitom její pěstování je tak snadné. Uplatní se v tepelně upravených jídlech, ale zvlášť cenná je syrová, přidáváme ji do různých salátů nebo pomazánek.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli