

Džem z černého rybízu
Suroviny 4 skleničky
- 1000 g černého rybízu
- extra želírovací cukr 2:1
- trochu kyseliny citrónové
- 4 malé sklenice např. od dětské výživy
Postup přípravy receptu
Ovoce natrháme. Sklenice v troubě na 20 min vypálíme, víčka vyvaříme
Rybíz odšťopkujeme a řádně vypláchneme v cedníku, necháme okapat.
Navážíme 1000 g. Poté v hrnci rozmixujeme, na každém záleží, jak moc. Já nechávám vždy pár kousků "přiznaných".
Dáme vařit s želírovacím cukrem a kys. citronovou, přivedeme k varu. Stále sbíráme pěnu.
Poté, když je poznat, že hmota je mírně tvrdší, odstavíme a hned naléváme. Poté otočíme sklenice dnem vzhůru, tak poznáme, jestli vše chytly.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Džem z černého rybízu
-
cathleen: jo pravda,dekuju
-
Ajka0075: i když to sama nedělám, vím, že vyvaření sklenic i víček doporučují v každé kuchařce u receptů na zavařování
Jako hlavní fotka u receptu by mělo být hotové jídlo - vyměň si to, prosím -
Tejajo,s tim zelirem mas klidne pravdu, ale dbam na jistotu,stejne tak u sterilizace sklenic.Jistota je jistota.Krasny den☺
-
Nikdy žiadne fľaše ani viečka nesterilizujem. Dbám na to, aby som fľaše po vyprázdnení dobre umyla. Potom ich odkladám a pred novým použitím iba opláchnem. Ak boli čisté, stačí to.
Rovnako je zbytočné dávať do ríbezlí želírovací cukor. Ríbezle obsahujú toľko pektínu, že je zbytočné pridávať ďalší, lekvár stuhne, aj keď by nechcel.