Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vydrží máslo mimo lednici? Záleží na teplotě okolí i na kvalitě másla
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Máslo je mléčný výrobek, který se vyrábí koncentrováním mléčného tuku a následně jeho stloukáním a lisováním. Máslo s minimálně 82 % tuku je označováno jako pravé - ostatní druhy jsou pouze směsné tuky.

Máslo je tuk, který je velmi náchylný ke změně teploty. V chladu (například přes noc, kdy se doma netopí) dokáže ztuhnout, naopak při teplotě 24 °C změkne a téměř se roztéká. Máslo má dlouhou trvanlivost, jelikož obsahuje hodně tuku a málo vody

Jak dlouho vydrží máslo mimo lednici

Pro nanášení na pečivo potřebujeme, aby bylo máslo dobře roztíratelné: 

  • Máslo v původním obalu vydrží mimo lednici maximálně 2 dny. V létě se může stát, že máslo hodně povolí a může žluknout.
  • Máslo v máslence bez přístupu vzduchu a světla vydrží déle - až dva týdny. I tak je vhodnější v létě umístit máslo do chladu.

Náhrady másla a směsné tuky jsou vyrobeny tak, aby byly dobře roztíratelné za jakékoliv teploty - přesto je nenecháme mimo lednici déle než 2 dny. Naopak přepuštěné máslo zbavené vody a bílkovin vydrží mimo lednici v chladu i několik týdnů.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli