Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka je směs mletých, rozmačkaných nebo strouhaných potravin s nějakým pojivem, která se po smíchání a ochucení natírá na pečivo, tousty a záviny. Pomazánku lze připravit z libovolných surovin.

Pomazánky jsou stejně jako máslo nebo paštika oblíbenou dobrotou natíranou na chleba nebo na bílé pečivo. Do pomazánek můžeme zpracovat vše - i zbytky z lednice nebo ze spíže. Připravíme tak snadno svačinu nebo večeři pro celou rodinu.

Jak dlouho vydrží pomazánka

Záleží na tom, kde pomazánku konzumujeme:

  • Při zahradní oslavě nebo na výletě doporučujeme sníst namazané pečivo ihned. Teplé počasí způsobuje kvašení, plesnivění nebo žluknutí pomazánky.
  • Při pokojové teplotě vydrží pomazánka 1 den, pokud ji máme uloženou v dóze s víčkem - například ve škole nebo v práci, kde není lednice.
  • Pomazánky, uložené v ledničce nebo v chladné spíži vydrží 1–2 dny. Uskladníme je v krabičce nebo ve sklenici s víčkem. 

Pomazánky s majonézou, tvarohem, vejci a uzeninami mají kratší trvanlivost než pomazánky s tukem, které vydrží v chladu až 1 týden - například bylinkové máslo, škvarkové sádlo nebo mleté pečené maso smíchané s tučným výpekem.

Jednou z velmi oblíbených pomazánek je krabí. Připravuje se ze surimi tyčinek, cottage, majonézy a se zelenými bylinkami (pažitka, kopr, petrželka). Pro inspiraci se podívejte na naše video, abyste viděli, jak se připravuje - a mohli si to zkusit sami:

Komentáře

Další tipy a triky