Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovník je moučník z plátků medového těsta potřených krémem. Povrch dortu pokrývá drobenka z odřezků korpusu a mletých ořechů. Při krájení se objeví jemné proužky, které jsou pro medovník typické.

Medovník patří mezi základní moučníky většiny cukráren a je oblíbeným rodinným receptem mnoha kuchařek. Příprava medovníku je složitá a finančně i časově náročná - hlavně pro začátečníky. Ti někdy tápou v tom, čím medovník naplnit.

Jaký krém do medovníku

Korpus je sám o sobě sladký, proto si zvolíme, jak sladký má být krém:

  • Karamelové Salko a 250 g másla ušleháme do jemného zlatavého krému s karamelovou chutí. Je hodně sladký, ale nejvíce oblíbený.
  • Kondenzované mléko a 250 g másla ušleháme do krému mléčné chuti. Krém je dost sladký a má bílou barvu, která při krájení dortu vynikne.
  • Krém z másla a cukru, nastavený uvařenou moučnou kaší, je méně sladký a jeho chuť nepotlačuje chuť medu a oříšků v těstě.
  • Smetanový krém ze šlehačky a zakysané smetany je typický pro ukrajinský medovník - množství cukru si zvolíme sami.

Medovník je kalorická bomba, proto bychom si ho neměli dopřávat příliš často. Pokud se bez něj nemůžeme obejít, volíme variantu ze 3 placek se smetanovým krémem, který nemusíme už sladit, nebo použijeme přírodní sladidlo.

Vyzkoušejte si s námi přípravu medovníku v domácích podmínkách a sami se rozhodněte, zda si půjdete medovník koupit, nebo ho upečete sami:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli