Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat ovocné kůže? Tuto zdravou pochoutku zvládnete i bez sušičky na ovoce
Zdroj: Toprecepty

Znáte ovocné kůže? Jsou to pláty ze zralého ovoce, které je přirozeně sladké a během sušení si zachovává většinu svých vitamínů a vlákniny. Vznikne nám na přípravu jednoduché a sladké zdravé mlsání, ideální na výlety i svačiny.

Ovocné kůže milují děti, ale i dospělí. Kůže zasytí, zaženou chuť na sladké a dodají energii. Velkou výhodou je také jejich trvanlivost a variabilita, protože do nich zužitkujeme úrodu z jakéhokoliv oblíbeného ovoce, které není třeba ani doslazovat cukrem. Na přípravu ovocných kůží potřebujeme jen ovoce, mixér a sušičku nebo troubu. 

Jak udělat ovocné kůže

Ovocné kůže nejsou nic jiného než ovocné pyré, které v tenké vrstvě usušíme a srolujeme. Dobře usušená ovocná kůže nelepí, je suchá, nicméně se neláme a zůstává ohebná. Takto nám ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik měsíců. A jak na to?

  1. Na přípravu ovocných kůží potřebujete jakékoliv zralé i přezrálé ovoce (jablka, hrušky, jahody, mango, banán, borůvky, maliny, švestky,...). 
  2. Ovoce omyjte a zbavte stopek, pecek, jádřinců, případně i oloupejte. 
  3. Dužinu rozmixujte mixérem na hladké pyré. Pokud je příliš husté, můžete přidat trochu vody, aby mixování šlo lépe. Můžete v tento moment také dosladit nebo přidat semínka pro vyšší obsah vlákniny. 
  4. Pro sušení v troubě potřete pečicí papír trochou oleje, aby šla kůže lépe sloupnout a rozetřete pyré v tenké vrstvě o tloušťce asi 3–4 mm. Sušte na horkovzduch při teplotě 30–40 °C s lehce pootevřenými dvířky 8–12 hodin (podle obsahu vody v ovoci). 
  5. Pro sušení v sušičce použijte plná plata bez otvorů nebo pečicí papír, kterým vyložíte plata sušičky. Naneste pyré v tenké rovnoměrné vrstvě jako v předešlém bodě a sušte při teplotě 40–45 °C po dobu asi 8–10 hodin. V půli sušení jednotlivá plata prohoďte. 
  6. Usušené kůže opatrně sloupněte, pokrájejte na menší kousky a sviňte do ruliček. 
  7. Skladujte v chladu a temnu ve vzduchotěsné nádobě

Tip 1: Do ovocného pyré můžete přidat také mletou skořici či hřebíček pro výraznější aroma. 

Tip 2: Ovocné kůže můžete jednoduše udělat i z nesnězené dětské přesnídávky a ušetříte si práci s čištěním ovoce. 

Jak využít ovocné kůže

Ovocné kůže si můžeme vychutnat na mnoho variací a také je chuťově ozvláštnit a změnit jejich tvar. Přinášíme malou inspiraci

  • Ovocné kůže jsou skvělá svačinka pod stan, k vodě nebo do přírody, protože nelepí, nezkazí se a neroztečou. 
  • Místo svinutí do ruliček z nich můžete vykrojit s dětmi pomocí vykrajovátek krásné tvary - hned budou více chutnat. 
  • Svinuté rolky ovocných kůží můžete také namáčet do čokolády a udělat si z nich přímo delikátní "mls". 
  • Nakrájené ovocné kůže se hodí ke zdobení dortů, palačinek nebo pohárů. 
  • Výborné jsou také nakrájené ovocné kůže do ovocných i zeleninových salátů
Podařily se vám ovocné kůže? Budeme rádi, když se s námi podělíte o fotku do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Další tipy a triky