Sušená jablka a hrušky

Hella Kuchařka: Hella

Zavařeniny 9 názorů

Suroviny

jablka
hrušky
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze syrového ovoce vykrojíme jadřince a nakrájíme ho na plátky silné asi 0,3 - 0,5 cm. Je jen na vás, zda ovoce oloupete, nebo si uchováte vitamíny ve slupce. Pokud chceme, aby ovoce zůstalo po usušení světlé, vhazujeme při krájení plátky do octové vody a před sušením osušíme utěrkou.

  2. Poklademe na bílý (nejlépe pečící papír) nebo na připravené rošty a sušíme volně v teplejší místnosti. Aby to nepřekáželo, můžeme uložit k sušení na pečícím plechu nahoru na skříň. Ideálně se ovoce suší, když víko z krabice od bot vyložíte pečícím papírem a položíte ho na radiátor.

  3. Maximálně za 2 dny je ovoce usušené, je pružné a uvnitř plátku suché. Pokud se plátky špatně suší, je dobré je v polovině sušení obrátit na druhou stranu.

  4. Nemám dobré zkušenosti se sušením v troubě, většinou ovoce přeschne, láme se a není tak chutné. Skladujeme v papírovém nebo plátěném sáčku v suchu.

Poznámka

Tohle je dobrý způsob, jak se zbavit ovoce horší kvality, které už nechceme zavařovat a nedá se uskladnit. Je to nejen zdravý pamlsek, ale sušené ovoce má i různé využití v kuchyni, navíc vám místnost hezky provoní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 142 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sušená jablka a hrušky

  • Helka42 Helka42

    Suším vesele v sušičce Yden. Dokonce jsem si dělala i jablečné placičky, to je pane dobrota.:-):-):-):-):-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Tak takto a na topení mi vždycky křížalky z jablíček a hrušek sušívala do zásoby moje babinečka:-*:-KBohužel už není a nejsou ani křížaly:-)Tobě Hello moc děkuji za milé připomenutí dob dávno minulých:-K:-K:-K+11:-p:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Mňam křížaly:-*:-pMám moc ráda, akorát jsem na sušení líná:-8...+1

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jéj, to je moje oblíbené už od dítěte :-)...Sušené hrušky používám jako nádivku hlavně na valašské frgály...Nemám je, ale stále se nějak nemohu donutit je nasušit sama :-( :yes::yes:+8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • AniCiz AniCiz

    :yes:taky suším v sušičce,topení jde dost vlažně..Kadlíku,děkuji za inspiraci s tím svařákem-pomeranč to vylepší:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Na křížalách jsem vyrostla. Babička to ještě prosypala skořicovým cukrem, zabalila do staniolu a pověsila na stromeček. Měli jsme to místo kolekce na stromeček:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Kadlik: díky za upozornění na milimetry :-8. Už jsem to opravila. Tenhle způsob sušení je pro nás ostatní, kteří sušičku nevlastníme nebo chceme ušetřit za elektřinu! ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    ;-)plátek 0,3 milimetru opravdu neukrojím!!! Koupil jsem si na to sušení sušičku, sice to sežere elektriky jak přímotop, ale je to paráda, za pár hodin je to suché. Teď na podzim jede dost často... Hloh, šípky, hrušky, jabka, houby.. A ty sušené jabka /i to ostatní/, skladuju v čtyřlitrovkách od okurek, s plastovým víčkem. Nasypu usušené ovoce ještě teplé, a hned zavíčkuju. Se skladováním v plátěném pytlíku mám špatnou zkušenost. Jo, a ještě tak do té sušičky dát pár plátků pomeranče, a ten potom sušený do svařáčku!!!:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: sušení jablek v sušičce sušeni hrušek sušení jablek sušení hrušek v sušičce jak susit hrusky sušení hrušek v troubě jak usušit jablka křížaly z hrušek jak usušit hrušky jak sušit hrušky v sušičce jak uskladnit křížaly susene jablka jak dlouho sušit jablka v sušičce jak sušit hrušky v troubě doba sušení jablek v sušičce susena jablka v troube jak uskladnit sušená jablka jak dlouho sušit jablka kráječ na křížaly z jablek sušení jablek v troubě