Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně dusit zeleninu podle nás zvládne i začátečník. Přesvědčíte se?
Zdroj: Pixabay, neoadvanced

Dušená zelenina je skvělou přílohou i hlavním bezmasým chodem. Zláká nás barevností i přirozenou chutí. Může být jednodruhová i ve směsi. Připravit lahodnou dušenou zeleninu je snadné i pro začátečníky.

Správně podusit zeleninu vyžaduje dodržení několika málo zásad, abyste cennou surovinu neznehodnotili nesprávným postupem. Nejvíc práce dá čerstvá syrová zelenina, protože ji musíte očistit a nakrájet na pokud možno stejnoměrné kousky. Odměnou vám ale bude plná, dokonalá chuť.

Jak nejlépe dusit zeleninu

Při dodržení těchto zásad bude vaše zelenina dokonalá. Využijeme také rad našich babiček:

  • Nejvhodnějším nádobím je kastrol se silným dnem a poklicí.
  • Nakrájenou zeleninu osmahněte na troše tuku. Některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích a jen takto je tělo plně využije. Nejchutnějším tukem je máslo, ale ani s dobrým rostlinným olejem neuděláte chybu. 
  • Pokud dusíte zeleninovou směs, začněte tvrdými druhy (kořenová zelenina) a pokračujte k těm měkčím, aby změkly stejnoměrně.
  • Po osmahnutí zeleninu osolte a podle potřeby podlijte trochou vody nebo zeleninového vývaru.
  • Zakryjte poklicí, zmírněte oheň a zvolna duste do změknutí. Dochuťte. 

Tip: Čas výrazně zkrátíte použitím mražené zeleniny.

Jedním z nejoblíbenějších jídel je dušená mrkev. Můžete ji vyzkoušet podle našeho názorného videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky