Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená krémová polévka zvaná kulajda je doslova klenotem české kuchyně, protože takovou kombinaci chutí, jako jsou hříbky, kopr, vejce a smetana, jen tak jinde nenajdete. Její příprava a chuť se v regionech liší, ale základ je stejný.

Kulajda pochází z jižních Čech a je to polévka, která se u nás těší velké oblibě, a to především v sezóně čerstvého kopru a hub. Svou hustou konzistencí patří k sytějším polévkám, které můžou být s opečenou bagetkou i samostatným chodem.  Do tradiční kulajdy patří houby, brambory, vejce, smetana, máslo, vývar, ocet a koření. 

Jak ochutit kulajdu

Kulajda má výraznou, zato vyváženou chuť, která je nasládlá, ale i lehce kyselá. Závěrečné dochucení je důležité a proto poradíme, jak a čím chuť vylepšit. 

  1. Lesní houby: Lesní hříbky mají neodolatelné houbové aroma a dodají kulajdě správnou chuť. Houby se hodí čerstvé, ale i sušené, které namočíme a do polévky využijeme také jejich nálev. 
  2. Vývar: Do kulajdy se tradičně používá zeleninový vývar nebo voda. Použitím vývaru docílíme bohatší chuti. 
  3. Bobkový list a nové koření: Během vaření kulajdy nezapomeneme přidat pár bobkových listů a několik kuliček nového koření. Dodají aromatickou vůni a chuť. Před podáváním polévky koření vyjmeme. 
  4. Sůl a mletý pepř: Bez tohoto koření se kulajda neobejde. Dochucujeme však opatrně, abychom jídlo nepřesolili, a průběžně ochutnáváme. 
  5. Mletý kmín: Kde jsou brambory a houby, tam je většinou i kmín. Malé množství mletého kmínu ke kulajdě pěkně ladí. 
  6. Ocet: Ocet se postará o příjemnou kyselost kulajdy. Přidáváme ho po lžičkách ke konci vaření. 
  7. Cukr: Pokud se nám zdá polévka příliš kyselá, můžeme si ji podle chuti trochu dosladit cukrem. 
  8. Čerstvý kopr: Kopr nesmí v kulajdě chybět - přidáváme ho nakrájený až na konci vaření, aby si zachoval svou barvu a chuť. 
  9. Smetana: Smetana celou kulajdu zjemní a chutě propojí. Na závěr přidáváme smetanu na vaření nebo ke šlehání, která se postará o nasládlou a krémovější chuť. 
  10. Vejce nebo žloutek: Tradičně se přidává ke konci vaření do horké polévky rozkvedlané vejce nebo jen žloutek. Zlepší chuť a kulajdu také zahustí. 

Tradiční jihočeskou kulajdu si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli