Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva je druh jedlé dřevokazné houby. Roste na pařezech a na kmenech stromů a její tvar se podoba ústřicím, proto se nazývá hlíva ústřičná. Používá se nejen v kuchyni, ale také ve farmakologii jako doplněk stravy.

Hlíva je velice oblíbená jedlá houba. Můžeme ji nasbírat v přírodě, koupit v obchodě se zeleninou nebo ji zkusit vypěstovat sami. K tomu však musíme mít vhodné podmínky a trochu trpělivosti. Odměnou nám bude několik úrod této houby.

Jak pěstovat hlívu doma

V obchodě koupíme balík slámy s již naočkovanou sadbou. K dostání jsou i jiné varianty, například zrnitá sadba, kterou musíme naočkovat slámu či pařez:

  1. Pěstování na slámě doma - použijeme čistou řezanou slámu v igelitovém sáčku nebo v jiném obalu, kterou promícháme se sádrou a zalijeme vodou. Částečně potopený sáček povaříme. Po otevření z něj zbytek vody vylijeme, nasypeme do něj sadbu a protřeseme. Sáček udržujeme ve vlhkém prostředí, v polostínu a při teplotě 20 °C. Po 3 týdnech uděláme do sáčku několik křížových řezů a sadbu přeneseme na několik dní do chladu. Po této době umístíme sáček se sadbou do tepla a často ho rosíme vodou z rozprašovače - houby rostou v trsech.
  2. Pěstování na špalku venku probíhá na 30–40 cm dlouhém špalku dřeva z právě pokáceného listnatého stromu. Nejvhodnější dobou je podzim a jaro. Do kmenu vyvrtáme řady děr o průměru 1,5 cm, do kterých nasypeme sadbu a zakápneme ji parafínem nebo štěpařským voskem. Špalek vložíme do igelitového pytle a zavážeme přes kousek vaty, aby mohl dýchat. Pytel uložíme do tepla - v případě zimní sadby špalek na jaře vyjmeme a osadíme ho na stinné místo ven (1/3 nad zem, 2/3 pod zem). Plodnice často rosíme.

Domácí pěstování hub je prezentováno jako nenáročné, ale úplně tak tomu není. Sadba potřebuje váš čas a trpělivost. Naštěstí je hlíva v obchodech běžně k dostání.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli