Desatero rad na téma hlíva ústřičná: Chutná a léčivá houba je v kuchyni oblíbená
Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, rostoucí na listnatých stromech od konce léta až do zimy. Má nasládlou chuť, silnou houbovou vůni a velmi dobře se s ní pracuje. Jde o široce využívanou houbu nejen v kuchyni.
Hlíva ústřičná patří mezi nejoblíbenější houby i proto, že je lehce dostupná - dá se koupit v obchodě, můžeme si ji vypěstovat na zahradě, nasbírat v lese nebo sáhnout do loňských zásob, dá se totiž velice dobře mrazit, zavařovat a sušit.
Mohlo by vás zajímat
- Na co je dobrá hlíva ústřičná
- Co se dá uvařit z hlívy ústřičné
- Jak očistit hlívu ústřičnou
- Jak dlouho se vaří hlíva ústřičná
- Jak dlouho restovat a smažit hlívu
- Jak péct hlívu ústřičnou v troubě
- Jak sušit a mlít hlívu ústřičnou
- Jak zpracovat hlívu na zimu
- Jak dlouho vydrží hlíva v lednici
- Jak pěstovat hlívu ústřičnou doma
1
Na co je dobrá hlíva ústřičná
Díky svému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin je hlíva vhodná i do dietních jídel. Má málo kalorií a ve vegetariánské stravě nahrazuje maso. Kromě toho je pokladem staré čínské medicíny a její pozitivní účinky na zdraví a náš imunitní systém jsou velmi známé a využívané dodnes v lécích a doplňcích stravy.
2
Co se dá uvařit z hlívy ústřičné
Málokterá houba má tak univerzální využití jako hlíva ústřičná. Díky své pevné struktuře a výrazně houbové chuti se dá vařit, dusit, zapékat i péct. Obalujeme ji a smažíme, restujeme, přidáváme do mnoha pokrmů i do zeleninových salátů, zavařujeme ji, mrazíme a sušíme.
3
Jak očistit hlívu ústřičnou
Hlívu neloupeme a nemyjeme. Čerstvě nasbírané houby bývají znečištěné od hlíny, kterou z klobouků odstraníme nožíkem a setřeme vlhkým hadříkem. Spodní části hub lze jen těžko očistit, musíme je odříznout a vyhodit. Čisté nohy odkrojíme a necháme pro další využití (sušení na koření).
4
Jak dlouho se vaří hlíva ústřičná
Hlíva je křehká, ale pevná houba. Ty z pěstíren a z obchodu potřebují kratší dobu varu (10 minut) než hlíva z přírody. Pro její uvaření je potřeba asi 15 minut, pro polévku 25 minut a omáčce dopřejeme 30–40 minut pomalého dušení, aby se všechny chutě hlívy prolnuly s obsahem hrnce.
5
Jak dlouho restovat a smažit hlívu
Důležitou zásadou restování hub je, že se nesmí při opékání solit - houby by pustily vodu a začaly by se v ní dusit. Hlívu natrháme nebo pokrájíme na kousky, které vhodíme do rozpáleného oleje a zprudka je restujeme. Když začnou zlátnout, přidáme koření a dosmažíme. Houby solíme až na talíři.
6
Jak péct hlívu ústřičnou v troubě
Menší klobouky necháme v celku, větší rozpůlíme. Houby promícháme s nahrubo pokrájenou cibulí a lisovaným česnekem, solí, pepřem, kmínem a houbovým kořením. Směs přeložíme do vymazaného pekáčku, polijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a vložíme do horké trouby. Pečeme 30–40 minut do červena.
7
Jak sušit a mlít hlívu ústřičnou
Hlíva nesmí být mokrá, proto ji nesbíráme za deště. Suché klobouky a nohy rozkrájíme na plátky a rozložíme na lísky nebo na plata sušičky, kde je sušíme několik hodin při teplotě 60 °C. Suché houby chrastí a nelze je ohýbat. Umixujeme je v sekáčku nebo utřeme v hmoždíři a prášek uložíme do sklenic.
8
Jak zpracovat hlívu na zimu
Stejně jako jiné houby můžeme předem uvařenou hlívu sterilovat ve slaném nebo kyselém nálevu. Dobře ji uchováme ve vrstvě tuku, mrazíme ji ve vakuu nebo v krabičkách. Čerstvé houby sušíme, nakládáme do marinády, grilujeme a udíme. Pokud dáváme přednost čerstvým houbám, koupíme je radši v obchodě.
9
Jak dlouho vydrží hlíva v lednici
Čerstvé houby z obchodu mají datum spotřeby uvedené na obalu. Nasbírané nebo vypěstované houby očistíme a umístíme je do lednice maximálně na jeden týden. Jakákoliv změna barvy, vůně nebo mokvání klobouku znamená, že houba již není poživatelná a musíme ji vyhodit.
10
Jak pěstovat hlívu ústřičnou doma
Hlívu si doma může vypěstovat každý. Použijeme koupený substrát v pěstebním pytli, který umístíme do uzavřených prostor (sklep, garáž, kůlna) do teploty 10–16 °C. Také můžeme použít očkovací kolíčky, které umístíme do dubového, bukového, březového, jabloňového nebo ořechového dřeva.
Pokud ještě hlívu neznáte a chtěli byste ji ochutnat, připravte si falešnou dršťkovku podle našeho videa a nebudete ani chvilku litovat:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Polévka z hlívy ústřičné s medvědím česnekem a brambory voní houbami, zasytí i velké jedlíky a je hotová za chvíli
Hlíva ústřičná: Ideální zimní houbu můžete smažit i sušit. Anebo si ji dejte na paprice!
Houbový prášek je výborný k dochucování pokrmů. Poradíme, jak ho snadno připravit a uchovat
Komentáře