Jak pracovat s želatinovým ztužovačem? Brzy se pro nás stane nepostradatelným
Želatinový ztužovač je směs cukru, dextrózy, škrobu a želatiny. Slouží ke zpevnění krémů, šlehačky a smetanových směsí pro přípravu nepečených dortů a pohárů. Jeho výhodou je rychlá příprava bez nutnosti vaření.
Želatinový ztužovač je báječný prostředek pro ztuhnutí krémů v pohárech nebo v nepečených dortech. Není tak tuhý jako želatina a nedá se krájet na rovné, hladké díly - připomíná spíše smetanové želé. Přidáním do krémů zvýšíme jejich pevnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
K čemu použít želatinový ztužovač
Ztužovač připomíná želatinu, ale nemusí se zahřívat:
- Zpevnění smetanových krémů v nepečených dortech a pohárech.
- Zpevnění ušlehané smetany místo klasického ztužovače.
- Zpevnění jogurtu a tvarohu ve zdravých svačinkách pro děti.
- Zpevnění ovocného přelivu na dortech, řezech a zákuscích.
Jak připravit krém s želatinovým ztužovačem
Jeden sáček ztužovače odpovídá šesti plátkům želatiny a vystačí až na 700 g hmoty:
- Smetanový krém připravíme z ušlehané smetany, kterou doplníme tvarohem, jogurtem nebo zakysanou smetanou do potřebného množství.
- Ovocný přeliv se skládá z džusu, sirupu nebo kompotované šťávy, které dochutíme cukrem nebo do nich vsypeme kousky ovoce.
Ve větší misce šleháme obsah sáčku ve 100 ml teplé vody, dokud není hladký a bez hrudek (kolem 30 sekund). Do směsi postupně přidáváme ostatní ingredience a prošleháváme. Krém navrstvíme do formiček, do pohárů nebo na dort a uložíme do ledničky.
Dostali jste chuť na lehký smetanový dort nebo řezy, při jejichž přípravě využijete želatinový ztužovač? Nechte se inspirovat naším videem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře