Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Želatinový ztužovač je směs cukru, dextrózy, škrobu a želatiny. Slouží ke zpevnění krémů, šlehačky a smetanových směsí pro přípravu nepečených dortů a pohárů. Jeho výhodou je rychlá příprava bez nutnosti vaření.

Želatinový ztužovač je báječný prostředek pro ztuhnutí krémů v pohárech nebo v nepečených dortech. Není tak tuhý jako želatina a nedá se krájet na rovné, hladké díly - připomíná spíše smetanové želé. Přidáním do krémů zvýšíme jejich pevnost.

K čemu použít želatinový ztužovač

Ztužovač připomíná želatinu, ale nemusí se zahřívat:

  • Zpevnění smetanových krémů v nepečených dortech a pohárech.
  • Zpevnění ušlehané smetany místo klasického ztužovače.
  • Zpevnění jogurtu a tvarohu ve zdravých svačinkách pro děti.
  • Zpevnění ovocného přelivu na dortech, řezech a zákuscích.

Jak připravit krém s želatinovým ztužovačem

Jeden sáček ztužovače odpovídá šesti plátkům želatiny a vystačí až na 700 g hmoty:

  • Smetanový krém připravíme z ušlehané smetany, kterou doplníme tvarohem, jogurtem nebo zakysanou smetanou do potřebného množství.
  • Ovocný přeliv se skládá z džusu, sirupu nebo kompotované šťávy, které dochutíme cukrem nebo do nich vsypeme kousky ovoce.

Ve větší misce šleháme obsah sáčku ve 100 ml teplé vody, dokud není hladký a bez hrudek (kolem 30 sekund). Do směsi postupně přidáváme ostatní ingredience a prošleháváme. Krém navrstvíme do formiček, do pohárů nebo na dort a uložíme do ledničky.

Dostali jste chuť na lehký smetanový dort nebo řezy, při jejichž přípravě využijete želatinový ztužovač? Nechte se inspirovat naším videem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli