Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže je skvělá příloha nejen pro ty, kdo neradi tráví v kuchyni spoustu času, ale také pro osoby, které si hlídají svůj jídelníček. Pokud si ho však přejete něčím obohatit, zkuste klasickou rýži doplnit tou z brokolice. Budete překvapeni, jak si pochutnáte.

Možná jste již na brokolicovou rýži narazili při nákupu, jelikož ji v některých obchodech najdete v sekci mražených potravin. Snadno si ji však uděláte sami doma, a to pouze za pomocí stolního mixéru, případně struhadla. Připravit si ji můžete ve větším množství, a následně ji skladovat v mrazáku.

Jak připravit brokolicovou rýži

Příprava brokolicové rýže není vůbec nic složitého. Pokud znáte rýži z květáku, tak máte vyhráno, jelikož tu brokolicovou uděláte obdobně.

  • Brokolici řádně omyjte, očistěte a nechte okapat. Následně ji nakrájejte na menší kusy.
  • Pokud máte stolní mixér nebo elektrický sekáček, vložte brokolici do něj. Brokolice se vám pravděpodobně do přístroje nevejde všechna, takže budete muset sekat po částech.
  • Tento způsob přípravy rýže je sice nejrychlejší, ale také nejrizikovější, protože pokud budete mít přístroj zapnutý příliš dlouho, nevznikne vám rýže, ale spíš kaše.
  • Tlačítko přístroje opravdu vždy zmáčkněte jen na pár chvil. Průběžně směs kontrolujte a stěrkou stírejte případné usazené kousky na okrajích nádoby.
  • Další možností je brokolici jednoduše nastrouhat na struhadle najemno. Zpracujte i očištěný košťál.
  • Na rozdíl od rýže květákové, ta brokolicová tu klasickou příliš nepřipomíná, proto ji spíš využijete jako součást rizota, salátu nebo třeba kuskusu. Klasickou rýži brokolicovou můžete obohatit.

Z brokolice, sýru, vajec, mléka a koření připravíte jednoduchý a chutný oběd. Uvařená brokolice se v míse zalije mlékem s rozšlehanými vejci a kořením, posype se sýrem a dá se zapéct. Chutná skvěle jen tak samotná, ale i s vařenými bramborami.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli