Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný závin neboli štrúdl patří k nejoblíbenějším ovocným moučníkům, navíc jablka jsou k dostání celoročně v dobré kvalitě, což je velké plus. Zahrádkáři mají výběr mnoho druhů od letních až po zimní, které jsou při dobrém skladování velmi trvanlivé.

Při výběru jablek do štrúdlu se řídíme osvědčenými radami našich babiček. Babičky obvykle zpracovávaly jablka, která se nehodila k přímé konzumaci. Musela být ale zdravá, bez známek hniloby, ale nekvalitní (červivé, natlučené) části odkrojily.

Jak chystat jablka do štrúdlu

Postupujte podle toho, jaká jablka máte k dispozici.

  • Slupku odstraňte jen v případě, že je nevzhledná, scvrklá nebo strupatá. Ve slupce je zdroj vlákniny, kterou potřebují střeva.
  • Tvrdá a málo šťavnatá jablka nastrouhejte nahrubo. Jde to rychle a pohodlně.
  • Z nastrouhaných jablek můžete trochu vymačkat šťávu. Nevylévejte ji, je v ní plno vitamínů, ale raději ji spotřebujte.
  • Hodně šťavnaté plody by po nastrouhání rozmočily těsto, proto je nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 2–3 mm. Při zavinování náplně do těsta dávejte pozor, aby vám plátky těsto neprotrhly. 
  • Přebytek nastrouhaných jablek můžete zavařit na příští pečení.

Přejeme hodně zdaru při pečení a začátečníci snad ocení náš videorecept, ve kterém mohou vidět přípravu jednoduchého, levného a rychlého štrúdlu krok za krokem.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli